KunststofenRubber.nl

Mislukt ecoproject in Frankrijk: duizenden autobanden uit zee

23 november 2018 om 13:17 uur - CANNES

In de jaren tachtig is met oude autobanden een kunstmatig rif aangelegd in de zee bij Cannes. Het rif is inmiddels een bron van microplastics en giftige stoffen gebleken en de zaak wordt opgeruimd. De Franse regering betaalt een miljoen euro, bandenfabrikant Michelin draagt twee ton aan de kosten bij.


Dit meldt de website voordewereldvanmorgen.nl.  De Franse autoriteiten halen 25 duizend autobanden uit de Middellandse Zee, vijfhonderd meter uit de kust van Cannes. Het plan van het rif was de biodiversiteit te verhogen omdat zeedieren in de binnenkant van de banden konden leven en het de perfecte plek was voor koraal. Vissers uit de regio stemden ermee in omdat het gebied niet bevist mag worden.

 

Opruimen  

 

Helaas zorgden de banden voor waterverontreiniging. Een onderzoek uit 2005 wees uit dat er zware metalen en andere giftige stoffen in het water rondom de autobanden voorkwamen, zo meldt de website. Omdat het geen acuut risico betrof bleef het bandenrif na het onderzoek nog jaren liggen. Nieuw onderzoek toonde vervolgens de ernst van de situatie aan en een opruimactie bleek nodig.

Omdat 25 duizend autobanden uit het water halen geen peulenschil is en de operatie meer dan een miljoen euro zou kosten, besloot de Franse regering eerst een proef te doen. Ze haalden enkele duizenden banden uit het water om te kijken of ze zouden afbrokkelen, maar dit bleek niet het geval. Daarom wordt ook de rest uit het water gehaald met inzet van duikers en speciale boten. De banden gaan naar een recyclinginstallatie in Nice en worden vermalen tot granulaat voor de bouwsector.

 

Ook Nederland gaat een kunstrif bouwen maar dan van beton.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »