KunststofenRubber.nl

Nieuwe kunststof afdichtingen voor glijlagers van Igus

30 november 2018 om 09:49 uur - KEULEN

Igus brengt nieuwe kunststof afdichtingen voor onderhoudsvrije glijlagers die extra hygiëne en bescherming tegen extreme vuilophoping bieden.


Vuil, schuurmiddelen, stof en agressieve middelen kunnen onder extreme omstandigheden glijlagers belasten en de as beschadigen. Hiertegen heeft Igus nu afdichtingsringen ontwikkeld voor zijn smeermiddelvrije kunststof flenslagers. Door deze afdichting op de flens aan te brengen,  beschermt de afdichting het glijlager en de componenten er achter. Op deze manier kan machinestilstand worden vermeden en de levensduur worden verhoogd, aldus fabrikant Igus.  

Wanneer een glijlager een lange levensduur moet hebben en bestand moet zijn tegen vuil, stof, chemicaliën en de elementen,  kan de ontwerper kiezen voor  Iglidur glijlagers die zijn gemaakt van high-performance kunststof  omdat de Igus materialen smeermiddelvrij en dus onderhoudsvrij zijn. Vuil hecht zich niet aan de lagers, in tegenstelling tot de metalen versies. Een ander voordeel: de kunststof glijlagers kunnen niet roesten. Voor toepassingen met extreme vuilophoping, bijvoorbeeld bij machines in de bouw of de landbouw heeft Igus nu een extra veiligheidsconcept ontwikkeld in de vorm van afdichtingsringen. De afdichtingen zijn leverbaar voor alle flenslagers van het merk- in alle afmetingen en voor meer dan vijftig materialen - waardoor een breed scala van materiaalcombinaties haalbaar is. De flexibele afdichtingsringen worden simpelweg op de flens geschoven, waarmee ze het glijlager en de componenten erachter beschermen tegen het binnendringen van vuil en media. Voor toepassingen waar klanten vertrouwen op aanvullende smering, waarborgt de afdichtingsring dat de smeermiddelen niet uit het lager worden geperst. De slijtage wordt verder gereduceerd, de as wordt beschermd tegen corrosie en de levensduur van toepassingen wordt verbeterd.

 

Universele toepassing

 

Igus biedt de afdichtingsringen aan in een allround materiaal voor alle flenslagers van het merk en in een FDA-conform materiaal. Deze zijn vooral geschikt voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. De FDA-conforme afdichtingen, in combinatie met de flenslagers gemaakt van FDA-conforme materialen zoals A160, A180 en A350, kunnen lagerpunten en componenten beschermen tegen agressieve reinigingsmiddelen terwijl ze de hygiëne optimaliseren. Als toevoeging op de landbouw- en machinebouwindustrie, zijn ook toepassingen mogelijk in de algemene werktuigbouw voor langzaam draaiende pompen en transportbanden en ook voor servomotoren in de auto-industrie.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »