KunststofenRubber.nl

Future Proof Plastics 'vanuit verbinding in discussie over plastics'

03 december 2018 om 15:39 uur - DEN HAAG

Michel Schuurman van MVO Nederland: "We hebben drie wonderen nodig voor een nieuwe plastic economie: technisch, organisatorisch en maatschappelijk."

NRK Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland zeggen dat zij in de komende tijd een vervolg gaan geven aan de ideeën die men op het seminar Future Proof Plastics de revue liet passeren.


NRK Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland organiseerden op 19 november het seminar Future Proof Plastics. Dit stond in het teken van een ‘open dialoog' en deze insteek moet worden vastgehouden bij alle activiteiten die bedrijven de komende jaren ontwikkelen, aldus de organisatie. Er verzamelden zich bij De Verspillingsfabriek in Veghel honderdzestig deelnemers en zeven sprekers om vanuit verschillende invalshoeken en in een open dialoog te praten over de toekomst van kunststofverpakkingen. De conclusie is volgens NRK Verpakkingen dat durf, ambitie, innovatie en ketensamenwerking onontbeerlijk zijn richting de circulaire economie. Circulariteit is een zaak van de hele keten, dus het moet mét elkaar. Het initiatief Rethink Plastics gaat zich verder buigen over de dilemma's die de sprekers signaleerden om ervoor te zorgen dat kunststofverpakkingen in de toekomst onmisbaar blijven maar dan niet alleen afkomstig zullen zijn uit het olievat maar ook gerecycled uit de afvalzak.

 

VIDEO

 

Samenwerken  

 

Esther de Kleuver (ministerie van IenW), Anita Scholte op Reimer (AH/Ahold Delhaize), Michel Schuurman (MVO Nederland), Matthijs Veerman (Morssinkhof Plastics) en Toine Timmermans (Taskforce Circular Economy) hebben hun visie gedeeld. Met hun presentaties hebben zij de producenten van kunststof en kunststofverpakkingen de spiegel voorgehouden. Inzicht is gegeven in de stappen die ons dichterbij een oplossing van de milieuopgave brengen en waarin de kunststofindustrie een belangrijke rol vervult. Dat die stappen altijd moeten worden gezet in samenwerking met anderen, maakten de voorzitters Joan Hanegraaf en Rolf van Beeck van respectievelijk NRK Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland duidelijk.

 

Verstandig gebruik

 

Terugblikkend stellen NRK Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland dat alle sprekers het op grote lijnen met elkaar eens zijn. Of zoals Anita Scholte op Reimer van AH/Ahold Delhaize het verwoordde: "Plastic is één van de mooiste uitvindingen van de twintigste eeuw maar het vereist wel verstandig gebruik."

 

 

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »