KunststofenRubber.nl

European Bioplastics: groei productie bio-plastics blijft stabiel

05 december 2018 om 14:23 uur - BERLIJN

De oppervlakte bouwgrond voor de productie van bio-based kunststoffen is ongeveer 0,02 procent van het wereldwijd beschikbare areaal aan bebouwbare grond

De resultaten van de jaarlijkse update van marktdata van de koepelorganisatie European Bioplastics bevestigen de stabiele groei van de wereldwijde industrie voor bio-plastics. Men verwacht een verdere groei van zo'n 25 procent over de komende vijf jaar.


Deze resultaten zijn gepresenteerd op de 13e European Bioplastics Conference in Berlijn. Directeur Hasso von Pogrell van European Bioplastics: "Deze ontwikkeling is mogelijk door de toenemende vraag naar duurzame producten bij de consument en de merken, door sterkere ondersteuning voor de bio-economie en de niet-aflatende inspanningen van de bio-kunststofindustrie om innovatieve materialen te ontwikkelen met verbeterde eigenschappen en nieuwe functionaliteiten."


2,6 miljoen ton

 

De wereldwijde productiecapaciteit voor bio-kunststof zal van 2,1 miljoen ton in 2018 stijgen naar 2,6 miljoen ton in 2023.  Innovatieve polymeren zoals PLA (polymelkzuur) en HPA's  (polyhydroxyalkanoaten) najagen de groei aan. PHA's vormen een belangrijke polymerenfamilie die al gedurende een behoorlijke tijd worden ontwikkeld en die de markt op grotere schaal betreden, met productiecapaciteiten die zullen verviervoudigen in de komende jaren tot 2023.
PLA's zijn volgens European Bioplastics ideaal als vervanger van verschillende conventionele fossiele plastics zoals polystyreen en polypropeen. Bio-based maar niet-bioafbreekbare kunststoffen, inclusief de drop-in oplossingen bio-based polyethyleen en bio-based polyethyleentereftalaat (PET) en bio-based polyamide maken op dit moment ongeveer de helft uit van de wereldwijde productiecapaciteit voor bio-plastics.

 

PEF en PET

 

De productie van bio-based PE zal naar verwachting verder groeien als er meer capaciteit komt in Europa in de komende jaren. De voornemens om de productiecapaciteit voor bio-based PET te vergroten, zijn overigens niet gerealiseerd in het tempo dat eerdere jaren is voorspeld. In de plaats ervan is de focus verlegd naar de ontwikkeling van PEF (polyethylenefuranoate), een nieuwe polymeer die naar verwachting de markt zal betreden in 2023. PEF is vergelijkbaar met PET maar is volledig bio-based en heeft bovendien superieure barriere-eigenschappen en thermische eigenschappen, wat het een ideaal materiaal maakt voor drinkflessen. In 2023 zal bio-based polypropeen (PP) de markt betreden op een commerciële schaal met een grote groeipotentie.

 

Verpakkingen

 

Verpakkingen blijven de grootste afnemer door de toepassing van bijna 65 procent (1,2 miljoen ton) van de  totale bio-plasticsmarkt in 2018. De verzamelde data bevestigen ook dat bio-plastics al in veel andere sectoren worden gebruikt, zoals in de textiel, consumentengoederen, automotive en transportsector en in de agricultuur en de horticultuur. Kijkend naar de regionale capaciteitsontwikkelingen, blijft Azië de belangrijke hub met een aandeel van meer dan vijftig procent van de productie van bio-plastics, in Europa wordt momenteel maar een vijfde deel van de productie gemaakt. Men verwacht dat dit aandeel zal stijgen naar 27 procent tussen nu en 2023. De verachte groei zal worden ondersteun door recent beleid in verscheidene Europese deelstaten, waaronder Italië en Frankrijk.

 

0,02 procent landbouwgrond

 

De oppervlakte die wordt gebruikt voor het verbouwen van de grondstoffen voor bio-plastics is voor 2018 geschat op 0,8 miljoen hectare, dat is ongeveer 0,02 procent van de oppervlakte van vijf miljard hectare die wereldwijd wordt gebruikt voor landbouw.  "Het gebruik van land voor bio-plastics blijft onbeduidend",  vindt voorzitter Francois de Bie van European Bioplastics.  "Zo'n 97 procent van alle bebouwbare grond wordt ingezet voor grasland, voer en voedsel."
Ondanks de voorspelde groei in de komende vijf jaar zal het aandeel grond voor bio-plastics rond het percentage van 0,02 blijven steken. Dit laat duidelijk zien dat er geen concurrentie is tussen de hernieuwbare grondstoffen voor voer en voedsel en de productie van bio-plastics, concludeert de  belangenorganisatie.  

 

Nova-Institute

 

De update 2018 van marktdata is opgesteld in samenwerking met het Duitse nova-Institute in Hürth. De data voor de wereldwijde productiecapaciteiten van bio-plastics is gebaseerd op de studie ‘Bio-based Building Blocks and Polymers' van het nova-Institute.

 

Meer informatie:  http://www.bio-based.eu/markets

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

Meer agendapunten »