KunststofenRubber.nl

DutchFiets gaat zelf produceren met elektrische matrijs op robot

18 december 2018 om 11:20 uur - WOUDENBERG

De start-up DutchFiets van de jonge ondernemer Johannes Alderse Baas heeft de eerste elektrische matrijs voor robotproductie van zijn fietsen gerealiseerd in samenwerking met Robotmoulding in Hengelo.


Door kwaliteits- en leveringsproblemen bij zijn producent kon DutchFiets al geruime tijd niet leveren. 
Maar nu is de matrijs omgebouwd voor gebruik van de allernieuwste techniek van de nieuwe leverancier Robotmoulding  in Hengelo. Die heeft zich ingezet om de ombouw naar elektrisch verwarmde gerobotiseerde productie zo snel mogelijk te realiseren, meldt Alderse Baas. "Waar wij voorheen afhankelijk waren van een inefficiënte gasgestookte oven met zeer beperkte besturings- en controlemogelijkheden, kunnen we nu rekenen op de allernieuwste en meest nauwkeurige techniek die in de sector beschikbaar is. De geavanceerde zes-assige robot is uitgerust met diverse sensoren om het proces te monitoren en  produceert altijd even accuraat."

 

De matrijs moest voor modificatie terug naar de freesbank bij Van Woudenberg Fijnmetaal. Dit bedrijf freesde de banen waarin de elektrische verwarmingselementen konden worden aangebracht. Van Woudenberg werkt behalve aan de productie van alle maatwerkonderdelen ook aan de ontwikkeling van de CNC-onderdelen en tooling van de fietsen van DutchFiets.  Daarna zijn de op maat gemaakte elektrische elementen aangebracht en afgedekt door de lasergesneden aluminium afschermingen.
Alderse Baas: "Aansluitend zijn de elementen door een specialist aangesloten en maakten we een bevestigingsplaat voor montage van de matrijs op de robot. Toen konden we de eerste test doen en de resultaten ervan waren boven verwachting.

 

Met het oog op de nieuwe productiemogelijkheden, de wens om te groeien en de mogelijkheid om met een eigen robot de hele productie in eigen huis te gaan doen, had DutchFiets behoefte aan een nieuwe, ruimere en meer representatieve locatie. De keuze viel op Landaasweg 2d in Woudenberg nabij Amersfoort. Johannes Alderse Baas hoopt  begin 2019 de opening te kunnen combineren met de levering van de bestelde DutchFiets 2.0-exemplaren en enkele nieuwe wielen voor wat 1.0-fietsen uit de crowdfundingactie waarmee hij begon. Die nieuwe wielen zullen worden geproduceerd met de nieuwe robotmatrijzen.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »