KunststofenRubber.nl

Lanxess investeert 200 mln in productie vlamvertragers

11 december 2018 om 16:40 uur - LEVERKUSEN

Lanxess, producent van specialty chemicals, heeft besloten zijn productiefaciliteiten voor de vlamvertragende additieven in de komende drie jaren te versterken door tweehonderd miljoen euro te investeren.


De onderneming heeft een sterk achterwaarts geïntegreerd productienetwerk* voor brandvertragers op basis van broom en fosfor. Er staan fabrieken in de Verenigde Staten (Charleston, El Dorado, Greensboro), Duitsland (Leverkusen, Krefeld-Uerdingen), Frankrijk (Épierre) en in Manchester in Groot-Brittannië. "Door de overname van het Amerikaanse bedrijf Chemtura in het voorjaar van 2017 werden wij een van leidende aanbieders van vlamvertragende additieven van de wereld. Met het investeringspakket bouwen wij onze positie in deze groeimarkt nu verder uit", zei Karsten Job, baas van de afdeling Polymeer Additieven bij Lanxess, op een bijeenkomst in Leverkusen. 

Door de integratie van de voormalige Chemtura-business met gebromeerde vlamvertragers, broom en broomderivaten heeft Lanxess zijn marktpositie duidelijk uitgebouwd. De stoffen worden met name gebruikt in de bouw en vormen een uitbreiding van de business die Lanxess voor de overname al had op het gebied van brandvertragende additieven op basis van fosfor. 

 

Focus op r&d

 

Behalve het productienetwerk voor vlam- of brandvertragers heeft Lanxess ook twee technisch ontwikkelingscentra voor deze producten in Naugatuck (VS) en Leverkusen in Duitsland. "In Leverkusen en Naugatuck ontwikkelen wij wereldwijde innovaties zoals reactieve en polymere vlamvertragers", aldus Job. Naar reactieve en polymere vlamvertragers zoals Emerald Innovation 3000, ontstaat steeds meer vraag, volgens Lanxess. Deze materialen hebben een duidelijk beter duurzaamheidsprofiel dan de oorspronkelijke vertragers.

 

*Achterwaartse integratie is het proces waarbij een bedrijf beslist tot zelfstandig uitvoeren van een voorgaande productiefase.  

 

Pad naar nieuw Lanxess

 

Lanxess ontstond als spin-off van Bayer in 2004. Het portfolio van specialty chemicals is chemische tussenproducten, bijzondere chemicaliën (specialties) en kunststoffen. Lanxess heeft negentien duizend werknemers in 25 landen met 73 fabrieken. De omzet in 2017 was bijna tien miljard euro.

De strategie is gericht op leidende posities in middelgrote markten, consolidatie in Europa en groei in de VS en Azië.

De weg naar het nieuwe Lanxess in april 2016 ingeslagen door de oprichting van de 50:50 joint venture met Saudi Aremco onder de naam Arlanxeo voor synthetische rubber. In september 2016 kocht Lanxess het bedrijf Chemours in Amerika dat doet in schoonmaakmiddelen en desinfecteringsmiddelen.

In april 2017 nam Lanxess Chemtura over, een leidende leverancier van vlamvertragers en smeermiddeladditieven. In februari 2018 nam Lanxess de business voor fosforgebaseerde additieven over van Solvay en in augustus 2018 maakte men bekend dat het bedrijf van plan is zijn vijftigprocentaandeel in Arlanxeo te verkopen aan partner Saudi Aramco. Lanxess wil zich focussen op zijn positie als leidende partij in middelgrote markten voor specialty chemicals.     

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »