KunststofenRubber.nl

Lanxess investeert 200 mln in productie vlamvertragers

11 december 2018 om 16:40 uur - LEVERKUSEN

Lanxess, producent van specialty chemicals, heeft besloten zijn productiefaciliteiten voor de vlamvertragende additieven in de komende drie jaren te versterken door tweehonderd miljoen euro te investeren.


De onderneming heeft een sterk achterwaarts geïntegreerd productienetwerk* voor brandvertragers op basis van broom en fosfor. Er staan fabrieken in de Verenigde Staten (Charleston, El Dorado, Greensboro), Duitsland (Leverkusen, Krefeld-Uerdingen), Frankrijk (Épierre) en in Manchester in Groot-Brittannië. "Door de overname van het Amerikaanse bedrijf Chemtura in het voorjaar van 2017 werden wij een van leidende aanbieders van vlamvertragende additieven van de wereld. Met het investeringspakket bouwen wij onze positie in deze groeimarkt nu verder uit", zei Karsten Job, baas van de afdeling Polymeer Additieven bij Lanxess, op een bijeenkomst in Leverkusen. 

Door de integratie van de voormalige Chemtura-business met gebromeerde vlamvertragers, broom en broomderivaten heeft Lanxess zijn marktpositie duidelijk uitgebouwd. De stoffen worden met name gebruikt in de bouw en vormen een uitbreiding van de business die Lanxess voor de overname al had op het gebied van brandvertragende additieven op basis van fosfor. 

 

Focus op r&d

 

Behalve het productienetwerk voor vlam- of brandvertragers heeft Lanxess ook twee technisch ontwikkelingscentra voor deze producten, een in Naugatuck in de VS en een in Leverkusen in Duitsland. "In Leverkusen en Naugatuck ontwikkelen wij wereldwijde innovaties zoals reactieve en polymere vlamvertragers", aldus Job. Naar reactieve en polymere vlamvertragers zoals Emerald Innovation 3000, ontstaat steeds meer vraag, volgens de onderneming. Deze materialen hebben een duidelijk beter duurzaamheidsprofiel dan de oorspronkelijke vertragers.

 

Pad naar nieuw Lanxess

 

Het bedrijf Lanxess ontstond in 2004 als spin-off van Bayer. Het portfolio van specialty chemicals bestaat uit chemische tussenproducten, bijzondere chemicaliën (specialties) en kunststoffen. Lanxess heeft ongeveer negentien duizend werknemers in 25 landen met 73 fabrieken en de omzet (in 2017) was tien miljard euro. De strategie van de onderneming is gericht op leidende posities in middelgrote markten, op consolidatie in Europa en op groei in de VS en Azië. De weg naar het nieuwe Lanxess werd in april 2016 ingeslagen door de oprichting van de 50:50 joint venture voor synthetisch rubber met Saudi Aremco onder de naam Arlanxeo . In september 2016 kocht Lanxess het bedrijf Chemours in Amerika dat doet in schoonmaak- en desinfecteringsmiddelen. In april 2017 nam Lanxess vervolgens Chemtura over, een leidende leverancier van vlamvertragers en smeermiddeladditieven en in februari 2018 volgde de overname van de business voor fosforgebaseerde additieven van Solvay. 
In augustus 2018 maakte Lanxess vervolgens bekend dat het bedrijf van plan was zijn vijftigprocentaandeel in Arlanxeo (synthetisch rubber) te verkopen aan partner Saudi Aramco. Lanxess gaat zich focussen op zijn positie als leidende partij in middelgrote markten voor specialty chemicals.     

 

*Achterwaartse integratie is het proces waarbij een bedrijf beslist tot zelfstandig uitvoeren van een voorgaande productiefase.  

 

Focus op ...

Agenda

19 oktober 2022, Dusseldorf

K 2022

Wereldwijde handelsbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie

17 oktober 2023, Friedrichshafen, Duitsland

Fakuma 2023

More than 1900 exhibitors will present their international offerings on the world’s leading technical...

Meer agendapunten »