KunststofenRubber.nl

20 bandeninzamelingsbedrijven RecyBEM-gecertificeerd

27 december 2018 om 12:58 uur - DEN HAAG

Vanaf 1 januari 2019 zijn er twintig bandeninzamelingsbedrijven die zijn gecertificeerd door RecyBEM. Deze twintig bedrijven zorgen vanaf 1 januari 2019 tot en met 31 december 2021 voor de gestructureerde en efficiënte inzameling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt.


Dit meldt RecyBEM - Vereniging Band en Milieu.  De inzamelaars die hebben aangetoond dat ze voldoen aan de eisen met betrekking tot de bedrijfsvoering en de brandveiligheid hebben het kwaliteitscertificaat van RecyBEM ontvangen.

 

NEN-EN-ISO 9001:2015 

 

Om als inzamelingsbedrijf in aanmerking te komen voor het RecyBEM-certificaat dient het inzamelingsbedrijf aan de gestelde eisen en voorschriften te voldoen. Dit houdt in dat als basis een kwaliteitsmanagementsysteem operationeel en effectief is conform de norm NEN-EN-ISO 9001:2015. Het inzamelingsbedrijf moet bovendien voldoen aan de aanvullende eisenpakketten met betrekking tot de bedrijfsvoering en brandveiligheid en -preventie.
In het afgelopen jaar zijn de bedrijven gecontroleerd door SGS Nederland en LBP|SIGHT waarbij tot op heden twintig inzamelingsbedrijven bewezen hebben aan de eisen te voldoen.

 

 

Driejaarlijks

 

In het belang van een betrouwbare en kwalitatieve inzameling en verwerking van gebruikte autobanden waarborgt RecyBEM de kwaliteit van het inzamelings-, verwerkings- en administratieve proces bij inzamelingsbedrijven. Driejaarlijks worden kandidaat-inzamelingsbedrijven hiertoe gecertificeerd door onafhankelijke instellingen. SGS Nederland toetst of wordt voldaan aan de Beoordelingscriteria bedrijfsvoering en LBP|SIGHT controleert aansluitend of het inzamelingsbedrijf voldoet aan de eisen met betrekking tot brandveiligheid en -preventie die zijn vastgelegd in de Beoordelingscriteria brandveiligheid. Jaarlijks vindt daarbovenop een audit door RecyBEM plaats om naleving van de contractuele verplichtingen te controleren.

"Wij proberen het kwaliteitsniveau van de bandeninzameling in Nederland te bevorderen door samen te werken met professionele inzamelingsbedrijven die aan alle gestelde kwaliteitseisen voldoen. Het is goed te constateren dat we het RecyBEM-certificaat hebben kunnen uitreiken aan twintig bandeninzamelingsbedrijven", zegt directeur Kees van Oostenrijk van RecyBEM.

 

Na gebruik vrijgekomen

 

RecyBEM zorgt als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden voor het gestructureerd inzamelen van de ‘na gebruik vrijgekomen' autobanden uit de Nederlandse vervangingsmarkt en voor de milieuverantwoorde verwerking van de ingezamelde gebruikte autobanden.  De door RecyBEM gecertificeerde inzamelingsbedrijven halen bij garages, bandenservicebedrijven en dergelijke de gebruikte autobanden gratis op. Inzameling van de autobanden gebeurt volgens het principe ‘een oude voor een nieuwe band' waarbij nieuw betrekking heeft op de eerste ter beschikkingstelling aan een ander in Nederland.

 

Belangrijke schakel

 

Voor de milieuverantwoorde verwerking van de ingezamelde banden werkt RecyBEM samen met de gecertificeerde bandenverwerkingsbedrijven.  Die scheiden de componenten rubber, staal en textiel en granuleren het rubber. Inzamelingsbedrijven laten de ingezamelde schrotbanden voor een groot deel verwerken bij deze verwerkingsbedrijven om hun contractueel verplichte percentage materiaalhergebruik te realiseren. "Inzamelaars zijn een belangrijke schakel in het Nederlandse systeem van inzameling en verwerking van gebruikte autobanden. Zij zorgen voor een gestructureerde en efficiënte inzameling van gebruikte autobanden.  Jaarlijks worden ongeveer 8,5 miljoen autobanden ingezameld, waarvan ruim negentig procent wordt gerecycled en hergebruikt.

 

65 miljoen kilo CO2

Het RecyBEM-systeem levert grondstoffen en energie op. "We besparen jaarlijks zo'n 24 miljoen kilo rubber en bijna zes miljoen kilo staal. En ons systeem leidt tot minder CO2-uitstoot, wij vermijden per jaar de uitstoot van ruim 65 miljoen kilogram CO2, dat is ongeveer net zoveel als de uitstoot ten gevolge van 430 miljoen autokilometers", berekende Van Oostenrijk.

 

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »