KunststofenRubber.nl

KIDV Startup Challenge: 25 duizend euro voor circulair verpakken

27 december 2018 om 16:00 uur - DEN HAAG

Een van de zes finalisten is Fit Things. Die maakt een machine die producten scant om vervolgens een doos op maat te produceren.

De selectiecommissie van de KIDV Startup Challenge gaat op 14 januari twee winnaars bekendmaken die elk een ‘aanjaagbudget' van 25 duizend euro zullen ontvangen. De commissie heeft uit 21 inzendingen zes bedrijven geselecteerd die als finalisten kans maken op de prijs.


Afgelopen december zijn zes initiatieven over circulair verpakken genomineerd om kans te maken op de eindzege in deze challenge. Er waren 21 inzendingen uit binnen- en buitenland. Op 14 januari, tijdens de kick-off van De Week van de Circulaire Economie, worden de twee winnaars bekendgemaakt. Die ontvangen een aanjaagbudget van 25.000 euro en inhoudelijke begeleiding om hun innovaties te realiseren.

 

De geselecteerde bedrijven en hun projecten

 

1. Gr3n Recycling: Chemische recycling van PET-verpakkingen dat een hoge kwaliteit recyclaat beloofd.

2. Twenty Products: Veel verzorgingsproducten bestaan doorgaans uit meer dan tachtig procent water. Twenty Products biedt consumenten de mogelijkheid pas thuis voor gebruik water aan de door hun ontwikkelde shampoocapsule toe te voegen.

3. RePack: Verpakkingsservice voor de e-commercebranche waarbij afgeleverde verpakkingen op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze kunnen worden geretourneerd en hergebruikt. Consumenten worden hiertoe aangezet middels een korting op hun volgende aankoop via de desbetreffende webshop.

4. Pluumo: Verpakkingsmateriaal gemaakt van veren die doorgaans na het plukken worden weggegooid. De veren worden verpakt in een zak en zijn geschikt voor gebruik in dozen en pakketjes. De veren werken isolerend en zijn licht in gewicht. Met deze toepassing krijgt een voormalige afvalstroom een nieuwe functie.

5. Ozarka: Ontwikkelt een infrastructuur waar voedselverpakkingen kunnen worden geretourneerd en hergebruikt in de verse thuisbezorgdsector. Het vervangt het gebruik van eenmalige verpakkingen.

6. Fit Things: Machine die producten scant om vervolgens een doos op maat te produceren. De dozen zijn volledig recyclebaar. Door in de e-commercebranche met verpakkingen op maat te werken wordt onnodig vervoer van lucht voorkomen.

 

Binnen- en buitenland  

 

De selectiecommissie die de 21 inzendingen uit zowel het binnen- als buitenland heeft beoordeeld, bestond uit verpakkingskundige Nynke Arntzen (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken), innovatie-expert Ronald Lewerissa, sociaal ondernemer Guido Braam en startup-analist Gilles Meijer (oprichter van de Golden Egg Check). Zij hebben de inzendingen beoordeeld op basis van vijf criteria: de bijdrage van het initiatief aan circulair verpakken, de opschaalbaarheid van het idee, de impact die het heeft of kan hebben op de Nederlandse verpakkingsmarkt, het vernieuwende karakter van de plannen en tot slot het ondernemerschap van het bedrijf dat de innovatie heeft ingediend.

 

Zo min mogelijk impact

 

Startups met circulaire verpakkingsideeën zijn vaak weinig bekend, of de kennis en financiële middelen ontbreken om de initiatieven van de grond te krijgen. Met de challenge biedt het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken deze ondernemers een kans om hun ideeën verder te brengen. Circulair verpakken betekent dat zij verpakkingen ontwikkelen die zo min mogelijk impact op het milieu hebben, zonder dat daarbij de kwaliteit van het verpakte product in het geding komt. Projectleider Charissa Koolen van het KIDV: "Een circulaire verpakking wordt zo ontworpen, geproduceerd en verwerkt, dat de verpakking zo min mogelijk grondstoffen nodig heeft en opnieuw kan worden gebruikt of gerecycled. Het gaat niet alleen om minder materiaalgebruik, een verpakking wordt bijvoorbeeld ook duurzamer als tijdens de productie verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan en zoveel mogelijk uit hernieuwbare of gerecyclede materialen bestaat."

 

Eetbaar

 

De diversiteit aan inzendingen was groot, zegt Koolen. "De inzendingen varieerden van eetbare verpakkingen tot een online platform met informatie over kunststof materialen en een indicatie van de CO2-uitstoot. De finalisten zijn slimme en goed uitgewerkte initiatieven, waarvan de selectiecommissie verwacht dat de resultaten zeker zijn op te schalen. Het zijn ideeën die haalbaar zijn op korte termijn of veelbelovend zijn voor de lange termijn op het gebied van circulair verpakken." De finalisten pitchen hun idee op 14 januari 2019 tijdens de kick-off bijeenkomst van de Week van de Circulaire Economie. Dan worden ook de twee winnaars bekendgemaakt.

 

www.KIDV.nl

 

 

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »