KunststofenRubber.nl

Resultaten 2e enquête EuPC over gebruik recyclaat in Europa

11 januari 2019 om 10:58 uur - BRUSSEL

EuPC publiceert de resultaten van zijn tweede enquête die is gehouden onder de kunststofverwerkende bedrijven in Europa. Een belangrijke conclusie is dat de toename, zoals Brussel die wil in zijn Plastics Strategy, door de deelnemers als praktisch onmogelijk wordt gezien.


In de periode januari tot en met september 2018 heeft European Plastics Converters Association (EuPC) deze enquête gehouden over het gebruik van recycled Plastics Materials  (rPM) in de Europese kunststofverwerkende industrie. In deze periode vulden 376 bedrijven uit 21 landen de online enquête in. Dit tweede onderzoek geeft een dieper inzicht in de redenen die een grotere inzet van recyclaat in de weg staan.

 

Enkele belangrijke conclusies zijn:

  • De grote meerderheid van de verwerkers (76%) is ervan overtuigd dat de verbetering van het inzamelen en sorteren van plastics de beste manier is om de kwaliteit van rPM te verbeteren. Ander maatregelen zijn bijvoorbeeld investeringen in betere recycletechnieken bij de recyclers (53%) en de implementatie van beter design for recycling (29%).
  • Kunststofverwerkers leveren al hun aandeel in de verbetering van de kwaliteit van rPM, gezien het feit dat tachtig procent van de respondenten zegt al maatregelen te nemen om de kwaliteit van recyclaten te verbeteren.
  • Een toename van rPM-volumes die in nieuwe producten zijn verwerkt zoals Brussel dat in de Plastics Strategy voor ogen heeft, is praktisch onmogelijk onder de huidige omstandigheden. Tien verschillende kunststoffen zijn in het onderzoek meegenomen maar voor slechts twee ervan heeft een meerderheid van de deelnemers gezegd dat daarvoor de toevoer voldoende is. De situatie wordt nog slechter als het gaat om de kwaliteit van rPM-materiaal. Alleen van PET heeft een meerderheid  van 71 procent gezegd dat de kwaliteit hoog genoeg is.

 

De enquête is onderdeel van de inspanningen van EuPC om de technische zaken aan te pakken met betrekking tot het gebruik van rPM in verwerkende bedrijven.  Om te helpen met de verbetering van de kwaliteit van rPM en het gebruik ervan aan te jagen, heeft EuPC samen met andere kunststoforganisaties zich vrijwillig gecommitteerd om voor 2020 vijftig workshops te organiseren voor verwerkers en recyclers over heel Europa. Bovendien zal EuPC  dit jaar (2019) zijn derde enquête organiseren en zegt momenteel mee te werken aan de ontwikkeling van een online tool om het gebruik van rPM bij de Europese kunststofverwerkende industrie goed te kunnen monitoren.

 

Alle EuPC-leden en bedrijven die aan de enquête deelnamen, ontvangen het gedetailleerde rapport over de resultaten van de tweede enquête. Andere geïnteresseerden kunnen gratis een rapport  aanvragen via registratie op de website van Polymer Comply Europe .

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »