KunststofenRubber.nl

Chemiebedrijven steken 1,5 mrd dollar in bestrijding afvalprobleem

14 januari 2019 om 15:45 uur - AMSTERDAM

De Alliance to End Plastic Waste (AEPW) bestaat uit wereldwijd opererende bedrijven die samen anderhalf miljard dollar ter beschikking stellen om actie te ondernemen tegen het plastic afval in het milieu. Er zijn ook Nederlandse bedrijven bij betrokken.


Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van Das Handelsblatt. Bij de alliantie zijn ook in Nederland actieve concerns betrokken zoals DSM, Sabic, LyondellBasell, Dow en de chemieonderdelen van Shell en ExxonMobil. De Duitse concerns BASF en Henkel participeren ook in de campagne net als de Amerikaanse producent van consumentenartikel Procter & Gamble. De alliantie wordt officieel dinsdag 15 januari bekendgemaakt, zegt het FD. De concerns stellen vijfhonderd miljoen dollar te beschikking voor projecten onder de vlag van de AEPW-alliantie en steken zelf nog een miljard in eigen initiatieven.

 

https://endplasticwaste.org/

 

Afvalexpert Robbert van Duin, voorzitter van het Recycling Netwerk, is niet onder de indruk van het bedrag van een tot anderhalf miljard dollar: het is allemaal to little to late. Luister hier naar het gesprek op BNR radio. "Van anderhalf miljard dollar kun je net één afvalverbrandingsinstallatie kopen."

 

Groeiperspectief 

 

Het risico van het afval is groot, dat heeft de kunststofbranche inmiddels wel door. Het vertrouwen in het gebruik van kunststoffen is in gevaar, zei communicatiechef Anke Schmidt van BASF op een branchebijeenkomst, aldus Handelsblatt in Frankfurt. BASF is een van de grote kunststoffabrikanten in Europa. Met de sterk toenemende hoeveelheden plastic afval in de oceanen kan het fabriceren van kunststof op korte termijn tot reputatieschade leiden en is daarmee niet alleen schadelijk voor imago en milieu maar ook voor de groeiperspectieven.

 

Azië 


De industrie produceert jaarlijks vierhonderd miljoen ton plastic waarvan acht miljoen ton een probleem is omdat het als afval in het milieu terechtkomt. Het geld van AEPW gaat naar projecten voor reiniging van zee en rivieren en in een betere afvalverwerking. Het Duitse Handelsblatt schrijft dat de bedrijven hun inspanningen vooralsnog zullen richten op projecten in Azië.

 

De volgende bedrijven zijn bij de start bij de alliantie aangesloten: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia, and Versalis (Eni).

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »