KunststofenRubber.nl

Cumapol: CuRe-techniek voor chemische recycling polyester

17 januari 2019 om 09:00 uur - EMMEN

Het CuRe-team: Marco Brons (technisch directeur Cumapol, ACES en DuFor), Josse Kunst (directeur chemische recycling Cumapol), Arjen van Kempen (commercieel directeur Cumapol, ACES en DuFor), Elsa Wanders (communicatie Cumapol, ACES en DuFor), Mark Ruesink (innovatiedirecteur (r)PET Morssinkhof), Lukas Hoex (manager strategic growth DSM-Niaga. Op de foto ontbreekt Debbie Appleton (global manager materials recovery DSM-Niaga)

In samenwerking met Morssinkhof, DSM-Niaga en DuFor Polyester Specialties en de hogescholen NHL Stenden en Windesheim heeft Cumapol gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe recyclingtechniek voor polyester. De CuRe-techniek maakt het mogelijk elk type gebruikt polyester te behandelen, de kleur te verwijderen en er uiteindelijk granulaat van te maken die net zo goed is als nieuw materiaal.


Het doel van de nieuwe techniek is gebruikte polyesters zo te recyclen dat ze geschikt zijn voor veeleisende toepassingen zoals tapijten, textiel en voedselverpakkingen. Bovendien hoopt men met deze nieuwe techniek een belangrijke bijdrage te leveren aan het oplossen van het wereldwijde probleem van plasticafval.

 

Kleur en vervuiling  

 

Bestaande recyclingtechnieken vragen om een relatief schone afvalstroom van transparante of lichtblauwe polyester flessen. Om die reden zijn gekleurde polyesters of gemixte polyesters (zoals tapijten, textiel en voedselverpakkingen) economisch gezien vaak onvoldoende interessant voor recycling en belanden vervolgens op de stort of in de verbrandingsoven. CuRe is een proeffabriek die het mogelijk maakt een continu recyclingproces voor post-consument en post-industrie alvalstromen van polyester - inclusief verpakkingsmateriaal en textiel -  en ontdoet het originele plastic van kleur en vervuiling.

 

cumapol CuRe polyester

 

 

 

Food grade  

 

De CuRe-techniek maakt het mogelijk elk type gebruikt polyester te behandelen, te ontdoen van de kleur en terug te veranderen in helder granulaat met dezelfde eigenschappen als virgin-polyester. Gebruikte polyester die wordt gerecycled met de CuRe-techniek is een food grade  en daarom in elke typische toepassing voor polyester worden gebruikt.  Producten die zijn ontworpen voor recycling zullen leiden naar betere economische en ecologische resultaten.

Maar dat is niet het enige. Het team heeft ook gekeken naar manieren om de techniek zo energiezuinig mogelijk te maken en ook daarin heeft men flinke stappen gezet. De techniek gebruikt maar een beperkte hoeveelheid meer energie dan mechanische recycling en minder energie dan andere chemisch recyclingtechnieken. Om het eindresultaat van het CuRe recyclingproces nog duurzamer te maken, wil Cumapol in de toekomst biobased monomeren inzetten.

 

Proeffabriek Emmen  

 

De volgende stap voor Cumapol is nu een proeffabriek te bouwen. Marco Brons van Cumapol: "Tot nu toe hebben we de techniek op labschaal getest. Met een proeffabriek is het mogelijk de technische en financiële duurzaamheid van onze nieuwe technologie te bewijzen aan de rest van de wereld. Als alles volgens plan verloopt, zal dat in de aankomende zomer zijn. We maken deze stap als voorbereiding op de ombouw van onze bestaande fabriek waar we 25 duizend ton per jaar gaan produceren in een volcontinu proces." Brons benadrukt dat het allemaal niet was gelukt zonder de samenwerking met de partners. "Juist door hen hebben we de ontwikkeling van de techniek kunnen versnellen."

De proeffabriek bevindt zich in het hart van een bestaande site in Emmen. Het is de eerste stap naar conversie van de bestaande / stilstaande polymerisatielijnen van Cumapol. De proef gaat duidelijk maken  wat er nodig is om op te schalen en ondersteunt de transitie van de plastic industrie naar een industrie met een herstellend en regeneratief design.

 

CuRe staat voor Cumapol Recycling en heeft betrekking op het vinden van de oplossing voor het recyclen van verschillende en gekleurde polyester afvalstromen. Cumapol staat voor custom made polyesters.

 

https://www.cumapol.nl/curepolyester/

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »