KunststofenRubber.nl

3 mln voor Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics NTCP in Heerenveen

22 januari 2019 om 14:00 uur - DEN HAAG

Staatssecretaris Van Veldhoven te midden van alle betrokkenen bij de aankondiging van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Heerenveen

Nederland is goed in het inzamelen van gebruikt plastic maar zou net zo bedreven moeten worden in het maken van nieuwe spullen van dit oude materiaal. Dit zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bij de presentatie van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) dat in Heerenveen wordt gerealiseerd.


Van Veldhoven trekt voor het nieuwe testcentrum een miljoen euro uit. De overige twee miljoen euro wordt opgebracht door de Provincie Friesland en het Afvalfonds. In het centrum zal onderzoek worden gedaan om het sorteren en recyclen van plastic verpakkingen te verbeteren.

 

Oud plastic

 

Van Veldhoven: "De plasticsoep is een door ons veroorzaakt probleem dat we kunnen oplossen. Plastic hoort niet in het milieu maar we moeten het opnieuw gebruiken. Deze nieuwe testlocatie zal daarbij helpen. We moeten nog veel beter leren hoe we van ons ingezamelde plastic nieuwe spullen kunnen maken. Beter omgaan met onze grondstoffen is essentieel voor het behalen van de klimaatdoelen.  Al het plastic dat we hergebruiken, kan niet in de berm, in de oceaan of in de buik van een walvis belanden." De staatssecretaris  zal in dit kader in februari 2019 ook het Plastic Pact presenteren:  dit is een brede aanpak voor minder plastic en meer recycling.

 

Verbeterde sortering en recycling

 

Het NTCP in Heerenveen is een onafhankelijk testcentrum dat werkt aan het verbeteren van de technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen. Het testcentrum is beschikbaar voor de gehele markt en het uiteindelijke doel is het percentage gerecyclede plastics in bijvoorbeeld verpakkingen te vergroten. Het centrum zal nog dit jaar zijn deuren openen.

 

Economie zonder afval

 

De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens weggooien of verbranden is voorbij. Nederland wil in 2050 een economie zonder afval zijn. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, aldus het ministerie.

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »