KunststofenRubber.nl

Certified circular polymers in productie bij Sabic

01 februari 2019 om 12:35 uur - GELEEN

Frank Kuijpers (manager Corporate Sustainability) en site-manager Jeroen Castelijn tonen een flesje met certified circular polymer ‘Made in Geleen’ uit Tacoil van Plastic Energy.

Sabic en Plastic Energy tekenden onlangs een overeenkomst voor samenwerking op het gebied van chemische recycling. Sabic is hiermee het eerste petrochemische bedrijf dat vuil en gemengd plastic afval via chemische recycling terugbrengt naar de oorspronkelijke polymeer. De eerste productie in Geleen is inmiddels gestart.


De eerste polymeren die in de nieuwe productiesite zijn geproduceerd, maken deel uit van de marktintroductiefase, de eerste stap op weg naar een nieuwe circulaire waardeketen voor kunststoffen. De eerste pyrolyse-olie die is als grondstof is gebruikt in de productiefaciliteit in Geleen is zogenoemde Tacoil van Plastic Energy, een Britse onderneming die dit produceert uit gemengd plastic afval van lage kwaliteit dat anders zou worden verbrand of gestort.

 

Vertrouwen moet groeien

"Gecertificeerde circulaire polymeren vormen een disruptieve innovatie en de marktintroductie van Sabic is een kritieke fase in dit proces", zegt Frank Kuijpers, manager Corporate Sustainability bij Sabic.
"Het proces zal een brug slaan van de lineaire naar de circulaire economie en zal de waardeketen bekend maken met het product waardoor bedrijven in de keten kunnen overwegen hoe deze polymeren kunnen worden geïmplementeerd in hun eigen markten. Het vertrouwen in dit pioniersproduct moet eerst groeien voordat Sabic overgaat naar productie op volle capaciteit." Sabic en zijn afnemers Unilever, Vinventions en Walki Group zullen dit jaar ISCC- gecertificeerde circulaire polymeren op de markt introduceren, zo kondigden de bedrijven aan op de World Economic Forum in Davos. Certificering met het ISCC-systeem betekent dat men circulaire content en standaarden certificeert door de gehele waardeketen, van bron tot eindproduct. ISCC werkt via het ‘mass balance system' wat betekent dat per ton circulaire grondstof die in de kraker gaat - en daarmee fossiele grondstof vervangt - een ton van de output van de kraker als circulair kan worden aangeduid.

 

Sabic verwacht dat gecertificeerde circulaire polymeren de klanten van Sabic kunnen helpen te voldoen aan de vraag van de consument naar meer duurzame producten en zullen bijdragen aan het sluiten van de kringloop voor hergebruik van plastic afval.

www.sabic.com

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »