KunststofenRubber.nl

Chemical Cluster Emmen investeert 0,5 mln in bedrijvigheid

12 februari 2019 om 10:44 uur - EMMEN

Chemical Cluster Emmen wil bedrijvigheid aantrekken en investeert een half miljoen euro. Drents gedeputeerde Henk Brink, SUSPACC-voorzittter Bart Labrie, SUSPACC-secretaris Bas Krins en wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen

Provincie Drenthe, de gemeente Emmen en bedrijvennetwerk SUSPACC willen samen de bedrijvigheid in en rond Chemical Cluster Emmen laten groeien. Er wordt een half miljoen euro geïnvesteerd.


Drenthe behoort met het Chemical Cluster Emmen tot de top van Europa als het gaat over de productie van groene kunststoffen, composieten, vezels en garens, vindt gedeputeerde Henk Brink. "Deze unieke positie willen we de komende jaren vasthouden en versterken." Guido Rink is nieuw als wethouder bij de gemeente Emmen en hij ziet dat er bij het mkb veel ontwikkelingen zijn op het gebied van groene vezelchemie. "De bedrijven hier versterken elkaar en werken samen aan vernieuwing. Onlangs nog door samen te investeren in de innovatieve testfabriek voor polyester-recycling."

 

Kansen voor ondernemers

 

In de afgelopen jaren heeft het mkb in Emmen flinke stappen gezet rond innovatie en samenwerking in groene chemie: slimme biobased toepassingen en  gerecycled materiaal voor nieuwe producten. Er wordt intensief samengewerkt met kennisinstellingen en met overheden om innovatie te versnellen en de weg naar de internationale markt vrij te maken. De Provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben de Taskforce Groene Chemie in het leven geroepen want juist de genoemde ontwikkelingen bieden kansen voor andere bedrijven om zich ook in het cluster in Emmen te vestigen. Bijzonder aan de samenwerking is de deelname van  bedrijvennetwerk SUSPACC, dat de gemeenschappelijke belangen behartigt van het mkb op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau. Bovendien creëert dit netwerk samenwerkingen tussen de leden en deelt men kennis. "Met de deelname laten we zien dat we ons als bedrijven actief inzetten en financieel bijdragen aan het doel gezamenlijk op te trekken bij de ontwikkeling van een internationaal georiënteerd biobased en circulair chemisch cluster", zegt voorzitter Bart Labrie.  

 

Chemport Europe

 

Het Chemical Cluster Emmen maakt deel uit van Chemport Europe, het innovatie ecosysteem voor chemicaliën en materialen in Noord-Nederland. De ambitie van Chemport Europe is het eerste cluster in Nederland te zijn - en wellicht in Europa - met nul emissie van koolstofdioxide en een minimale milieu-impact. De investering is bijna een half miljoen euro.

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »