KunststofenRubber.nl

Fraunhofer verkort designproces vezelversterkt spuitgietproduct

26 februari 2019 om 11:40 uur - DARMSTADT

Door gebruik te maken van een nieuw calculatiemodel is het nu mogelijk vezelori├źntatie-afhankelijk gedrag van spuitgietcomponenten in een stadium te voorspellen dat er nog geen componenten beschikbaar zijn. Fraunhofer LBF gaat het model presenteren op JEC 2019.


Met korte vezels versterkte thermoplastische spuitgietonderdelen of -componenten worden in toenemende mate in plaats van aluminium of staal gebruikt. Het Duitse instituut Fraunhofer LBF heeft een methode ontwikkeld die rekening houdt met de vezeloriëntatie in het stadium dat er nog geen werkelijke producten zijn zoals in het prototypestadium. Van dit fenomenologische calculatieconcept wordt verwacht dat het de kloof gaat dichten die bestaat in de ontwerpcyclus van gespuitgiete delen. Afhankelijk van het vereiste detailniveau, kan de nieuwe procedure worden gezien als een onafhankelijke oplossing voor het ontwerpen van componenten of als een upstream toevoeging voor integratieve simulatie. 

 

Eerder voorspellen

 

Typische toepassingen van  kortevezelversterkt thermoplastisch composiet in spuitgietwerk zijn er in  de automotive en de luchtvaartindustrie. In de automotive  worden ook grote hoeveelheden vereist in zeer korte productietijden en  is de techniek van spuitgieten efficiënt gebleken voor kunststofverwerking  en die bovendien een grote ontwerpvrijheid biedt. Maar, het voorspellen van de vezeloriëntatie die wordt bepaald door het proces, het materiaal en de afmetingen is nog steeds een grote uitdaging.  Eén methode van het opnemen van de vezeloriëntatie in het ontwerp is integratieve simulatie. Deze maakt het mogelijk relevante procesinformatie te verplaatsen in een structuursimulatie met gebruikmaking van een passende interface, die dus het gedrag van de  component kan voorspellen. Maar de individuele stappen van integratieve simulatie moeten allemaal continu worden gevalideerd en gekalibreerd met gebruikmaking van experimentele data. Dit betekent dat procesparameters en afmetingen van de tools  bekend moeten zijn en echte matrijzen beschikbaar moeten zijn.  Als gevolg hiervan is het concept alleen beschikbaar vanaf het stadium van componentontwikkeling waarin al prototypes kunnen worden geproduceerd. In tegenstelling hiermee kan het proces van Fraunhofer LBF al rekening houden met de vezeloriëntatie van kortevezelversterkte spuitgietproducten  in het stadium dat er nog geen componenten beschikbaar zijn.

 

Meer informatie http://www.lbf.fraunhofer.de/jec2019

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »