KunststofenRubber.nl

Frans Timmermans opent Polymeren Recycling Plant (PRP) Attero

26 februari 2019 om 16:05 uur - WIJSTER

Op 15 maart wordt Attero's nieuwe PRP geopend door de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en Paul Ganzeboom, ceo van Attero.


Het thema is Circular Economy = Now. Met de nieuwe recyclingfabriek  (PRP) gaat

Attero jaarlijks 24 duizend ton post-consumer folieverpakkingsafval recyclen tot een granulaat van een zeer hoge kwaliteit. Het regranulaat is van zo'n hoge kwaliteit dat er zelfs nieuwe folieproducten van kunnen worden geblazen. Een echt circulaire oplossing dus. Dit is mogelijk doordat Attero heeft geïnvesteerd in een unieke combinatie van technologieën.

 

Monostromen

 

Het folieverpakkingsafval is afkomstig uit Attero's sorteerinstallatie. Daar worden plastic en metalen verpakkingsafval en drankenkartons die door burgers aan de bron zijn gescheiden of achteraf uit restafval is nagescheiden verder gesorteerd tot zogenaamde monostromen. Het folieverpakkingsafval wordt in de PRP van Attero eerst versnipperd en daarna intensief gereinigd. Dit doet men met onder meer een hete wassing op 80 graden waarbij Attero gebruik maakt van warmte van Attero's afvalenergiecentrale. Het water wordt weer gecirculeerd via Attero's eigen waterzuiveringsinstallatie. Na de intensieve wassing worden de schone snippers door een extruder omgesmolten en gefilterd tot nieuwe kunststof korrels: Attero InfiniteFilm LDPE-regranulaat. De investering van ruim dertig miljoen euro is mede mogelijk gemaakt door steun uit het LIFE-programma van de Europese Commissie. ‘Wij zijn de Europese Commissie erkentelijk voor deze steun en zijn bovendien blij dat vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zich bereid heeft getoond de PRP samen met Paul Ganzeboom feestelijk te openen', aldus Attero.

 

 

Ronde tafel Timmermans 

 

Na de feestelijke opening vindt een rondetafeldiscussie plaats met Timmermans en experts uit het verpakkend bedrijfsleven, de recyclingindustrie, milieuorganisaties en onderwijs. De centrale vraag hierbij is: hoe ontwikkelen we een markt voor gerecycled plastic? We willen meer en meer recyclen, maar wie gaat ervoor zorgen dat het gerecycled materiaal weer ingezet wordt in nieuwe producten zodat het circulaire wiel optimaal gaat draaien? Vervolgens is voor Attero's relaties en aanwezige pers de gelegenheid voor een lunch en een rondleiding door de nieuwe installatie.

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »