KunststofenRubber.nl

Bio-based paraxyleen uit non-food biomassa voor PET-fles

27 februari 2019 om 12:56 uur - Pearl River /Parijs

De honderd procent hernieuwbare plastic fles is een stuk dichter bij de werkelijkheid gekomen na een succesvolle productie van bio-based paraxyleen uit non-food biomassa, zo meldt het bedrijf Anellotech. De volgende horde is bio-based benzeen.


Het Amerikaanse duurzame technologiebedrijf Anellotech heeft met zijn partners IFPEN en Axens in een testfabriek aromaten gemaakt uit hernieuwbare bronnen. Hiermee kan bio-based paraxyleen met een hoge zuiverheid worden gewonnen, een essentiële component om honderd procent bio-based PET-flessen te kunnen maken.

 

Zuiveren

 

Het is een mijlpaal voor Anellotech en drankenbedrijf Suntory die als partners samenwerken om deze flessen te produceren. Anellotech, IFPEN en Axens zullen nu meer paraxyleen zuiveren om een testmonster te maken voor drankflessen van honderd procent bio-PET - plus monsters van bio-based benzeen waarvan de derivaten nylon, ABS, polycarbonaat, lineare alkylbenzeen zijn gebruikt in kleding, speelgoed, mobiele telefoons, kleding en wasmiddelen.

 

Vierduizend uur on-stream 

 

Anellotech maakt al hernieuwbare aromaten om te zuiveren bij IFPEN en Axens in Europa. Sinds de aankondiging van een tweeweekse continutest in maart 2018 bij de Anellotech TCat-8 pilotplant in Silsbee (Texas) is cumulatief vierduizend uur ‘on-stream tijd' bereikt. Een beginvolume van testmateriaal  is geproduceerd en deze monsters voldoen aan alle ASTM internationale eisen voor downstream derivaten voor omzetting in PET. Als er grotere hoeveelheden paraxyleen zijn gezuiverd begint Anellotech met het maken van hernieuwbare PET-hars voor prototype-flessen en producttesten. Dit wordt de eerste grote productie in de industrie van bio-PET via een continu, kostenefficiënt proces van non-food biomassa.

 

Bio-benzeen

 

Behalve bio-paraxyleen zal Anellotech verder werken aan het herwinnen van bio-benzeen en tolueen uit de output van TCat-8. Scheiding en zuivering van hoge zuiverheid bio-benzeen zal het mogelijk maken monstervolumes te produceren van een serie belangrijke bio-based polymeren zoals nylon, polycarbonaat, polystyreen en acrylonitril-butadieen-styreen (ABS).

 

(http://www.anellotech.com/)

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »