KunststofenRubber.nl

SCS: 'Veelbelovende resultaten' bij circulariteit polystyreen

06 maart 2019 om 11:39 uur - BRUSSEL

De samenwerking tussen Agilyx en Styrenics Circular Solutions voor het circulair maken van polystyreen levert tot dusver veelbelovende resultaten op.


Styrenics Circular Solutions (SCS) is een gezamenlijk initiatief van de industrie met als doel de verdergaande circulariteit van de styreenpolymeren aan te jagen. Partner Agilyx is een belangrijke ontwikkelaar van chemische recyclingtechnieken voor kunststoffen. De partijen samen zeggen nu veelbelovende resultaten te hebben behaald uit depolymerisatie van verschillende soorten post-consument afval van polystyreen. In een project dat als doel heeft SCS te ondersteunen in het ontsluiten van het intrinsieke potentieel voor circulariteit van polystyreen, heeft SCS zijn partner voorzien van gemixt afvalplastic dat vooral afkomstig was van voedselverpakkingen zoals yochurtpotten. De monsters zijn verzameld en gesorteerd in verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en België.  Agilyx evalueerde de samenstelling van het afval en recyclede het vervolgens terug naar de originele monomeer met inzet van zijn chemische recyclingtechniek.

 

Komt overeen met HIPS

"Ik heb echt goede moed gekregen door de resultaten tot dusver", aldus Norbert Niessner, de technologiebaas van SCS. "De gemiddelde styreenconcentratie komt overeen met onze ervaringen met high-impact polystyreen (HIPS). We werken nu aan de verder optimalisatie van de procescondities voor een maximale opbrengst." SCS wil de opbrengst van styreenmonomeer uit de depolymerisatieproces verbeteren met reducering van de hoeveelheid nevenproducten. "We willen een optimale zuiverheid van het post-consumer afvalmateriaal vinden voordat we gaan kopiëren naar een commerciële unit."

"Het potentieel voor circulariteit van polystyreen is enorm," zegt Joe Vaillancourt, de ceo van Agilyx. "Gebruikmakend van ons technologieplatform hebben we opnieuw de hoge recyclebaarheid van polystyreen laten zien, zelfs met afvalmateriaal met verschillende samenstellingen en vanuit verschillende bronnen in Europa, zoals dat overeenkomst met de realiteit van het afvalplastic  vandaag de dag."

 

Oplossen en chemische recycling  

SCS werkt vrijwillig aan de drastische versnelling van de mate van recyclebaarheid van polystyreen door commerciële inzet van nieuwe technologieën die polystyreenproducten volledig recyclebaar maken. Zijn portfolio van innovatieve recyclingtechnieken bevat ook oplossen en chemische recycling terug naar de monomeer. Nieuwe styreenproducten kunnen dan worden gemaakt uit de terug gerecyclede styreenmonomeer zonder enige afname van kwaliteit of waarde zodat het materiaal steeds weer opnieuw kan worden gebruikt in producten van hoge kwaliteit, ook voor voedselverpakking.

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »