KunststofenRubber.nl

3 miljoen euro voor chemical cluster Emmen bij SPIC

06 maart 2019 om 14:45 uur - EMMEN

Het Emmense samenwerkingsverband Sustainable Polymer Innovation Cluster (SPIC) heeft een subsidie toegekend gekregen van ongeveer drie miljoen euro. Het geld wordt in de komende tijd geïnvesteerd in het creëren van een testruimte met state-of-the-art apparatuur op het Emmtec Industry & Businesspark.


Chemical Cluster Emmen is al jaren een van de grootste chemieclusters in Nederland dat zich bezighoudt met de productie en de recycling van plastics. Met het chemisch industrieterrein Emmtec Industry & Businesspark als thuisbasis werken verschillende innovatieve bedrijven aan manieren om het plastic afvalprobleem aan te pakken. Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe: "De maatschappij wordt zich steeds meer bewust van de problematiek van het plastic afval. Het antwoord hierop ligt in de circulaire economie oftewel oud plastic recyclen en nieuwe plastics maken op basis van biomassa." En juist hierin  is het cluster in Emmen goed. Gevestigde bedrijven als Senbis, Cumapol en Morssinkhof focussen zich al op maximale (up)recycling en op biobased toepassingen.

 

Testruimte met apparatuur

De afgelopen jaren hebben verschillende Emmense kunststoffabrikantenzoals Senbis, Cumapol en Morssinkhof) zich verenigd binnen het samenwerkingsverband SPIC. Met dit verband willen men bijdragen aan het versnellen van innovaties rond de vergroening van de kunststofindustrie. De toekenning van de subsidie met een totale waarde van drie miljoen (een half miljoen van de provincie Drenthe, tweeënhalf miljoen van Brussel en vijftig duizend euro van de gemeente Emmen) komt hierin als geroepen. Het geld wordt de komende periode geïnvesteerd in het creëren van een testruimte met state-of-the-art apparatuur. Directeur Gerard Nijhoving van Senbis en mede-eigenaar van SPIC Facilities, is erg blij met de toegezegde subsidie. Nijhoving: "Ik verwacht dat met de nieuwe testfaciliteit diverse duurzame kunststoffen en kunststof producten ontwikkeld en geproduceerd gaan worden in Emmen. Vanuit die visie investeren wij als bedrijfsleven in deze ambitie. We zijn dankbaar dat de overheden dit ook zo zien en het initiatief ondersteunen."

 

Internationale aantrekkingskracht

Behalve de innovaties die de testfaciliteit mogelijk maakt, zal ook de internationale aantrekkingskracht van het Chemical Cluster Emmen groter worden. Nijhoving: "Met ons initiatief SPIC en de ontwikkeling van de nieuwe testfaciliteit laten we zien wat we in huis hebben. De focus ligt op bioplastics, recyclen en 3D-printen. Dit zijn thema's die de komende jaren verder zullen groeien."

 

Chemical Cluster Emmen is samen met Chemical Cluster Delfzijl onderdeel van Chemport Europe. Beide clusters vullen elkaar aan, waarbij het Emmense cluster zich vooral richt op plastics en vezels.

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2019, AJ Solutions Zandhoven (B)

AJ Solutions Open House

Open Huis met live demo's van randapparatuur en expertpresentaties

10 april 2019, IKV op RWTH University- Aken (D)

Int. Injection Moulding Conference IMCC

IIMC 2019 richt zich op een internationaal publiek van leidinggevend personeel en specialisten uit alle...

10 april 2019, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2019

Tweedaags internationaal evenement Plastics Recycling Show Europe 2019 wordt georganiseerd door PRE. Op...

Meer agendapunten »