KunststofenRubber.nl

Anderhalve ton voor innovaties die kunststofafval verminderen

11 maart 2019 om 11:57 uur - LJUBLJANA

De Europese Commissie heeft de editie 2019 van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie gelanceerd. De editie van dit jaar heeft als thema 'Kunststofafval aanpakken' en er zijn drie prijzen van vijftig duizend euro te winnen.


De Commissie is op zoek naar ideeën en projecten die de hoeveelheid kunststofafval verminderen door een structurele verandering op lokaal, nationaal en Europees niveau na te streven. Een onafhankelijke jury zal beslissen welke drie projecten in oktober 2019 een bedrag van vijftig duizend euro zullen krijgen.

"We verzamelen jaarlijks meer dan 27 miljoen ton kunststofafval in Europa. Het aanpakken van kunststofafval is een grote uitdaging maar biedt ook een kans om te innoveren en nieuwe oplossingen aan te dragen. Daarom zoeken we dit jaar naar ideeën om deze maatschappelijke kwestie aan te pakken ", aldus Sławomir Tokarski, directeur Innovatie en Geavanceerde Productie van de Europese Commissie tijdens een evenement in Ljubljana.

  

Afval verminderen

 

De Europese prijsvraag voor sociale innovatie 2019 heeft als doel steun te verlenen aan ideeën en projecten die kunststofafval en zwerfafval verminderen door een wijziging of verbetering van bestaande processen of door de invoering van gloednieuwe producten en initiatieven. Deze innovaties moeten de hoeveelheid geproduceerd kunststofafval verminderen of moeten meer hergebruik en recycling van kunststofafval bevorderen en mogelijk maken. De oplossingen moeten schaalbaar zijn, gericht zijn op veranderingen op systeemniveau en nauw verbonden zijn met een van de volgende gebieden:

●             verminderen van het gebruik van kunststofproducten voor eenmalig gebruik;

●             recyclen, hergebruiken en upcyclen van bestaand kunststofafval;

●             aanpakken van kunststofafval dat zich heeft opgehoopt op stortplaatsen en in het milieu;

●             veranderen van het consumentengedrag of van praktijken in de (detail-)handel

●             implementeren van alternatieve bedrijfsmodellen en optimaliseren van toeleveringsketens;

●             invoeren van nieuwe materialen die geschikt zijn voor een circulaire economie of die duurzame alternatieven bieden voor kunststoffen op basis van fossiele grondstoffen.

 

Tij keren  

 

De Europese prijsvraag voor sociale innovatie is op zoek naar ideeën van sociale innovators, ondernemers, studenten, ontwerpers, bedrijven, doeners, makers en veranderaars, kortom van iedereen die een innovatief en creatief idee heeft om het tij te keren op het vlak van kunststofafval. De inschrijvingsperiode loopt tot en met donderdag 4 april om 12.00 uur Midden-Europese tijd.

 

Voor meer informatie: http://www.eusic.org  

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »