KunststofenRubber.nl

Omefa, AFP en Oerlemans in de prijzen bij Rethink Awards

13 maart 2019 om 23:00 uur - UTRECHT

Drie bedrijven vielen in de prijzen bij de Rethink Awards: (vlnr) Oerlemans Packaging met Bag2Bag, AFP met Katan-Ex Biobased en Omefa met SubTiles

Duurzame producten van rubber en kunststof zijn met Rethink Awards onderscheiden. Het gaat om SubTiles van Omefa, om Katan-Ex Biobased van AFP en Bag2Bag van Oerlemans.


De Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans wonnen een Rethink Award voor hun duurzame producten en samenwerking aan de verduurzamingsagenda. De drie bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. Branchevereniging NRK maakte woensdagavond 13 maart de winnaars bekend op de Avond van de Maakindustrie in Utrecht.

 

Eisen van duurzaamheid

De Rethink Awards worden sinds 2018 jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling).

 

Omefa: kunstgraskorrels overbodig

De jury zei onder de indruk te zijn van de spitsvondige oplossing van Omefa, een bedrijf uit Nieuwkoop dat is gespecialiseerd is kunststofspuittechniek. Omefa ontwikkelt SubTiles, die samen een mat vormen die wordt aangebracht tussen het kunstgras en de fundering van celbeton. Deze innovatie maakt korrels of granulaat op kunstgrasvelden overbodig. SubTile scoort maximale punten op het criterium recycling. De tegeltjes worden gemaakt van honderd procent gerecyclede materialen, waaronder kunstgras. Aan het einde van de levenscyclus zijn de tegels weer volledig herbruikbaar. Onlangs is in IJsselstein een eerste proefveld met succes in gebruik genomen.

 

Katan-Ex Biobased wikkelfolie van AFP

Voor de jury had deze inzending de X-factor: er wordt gebruikgemaakt van hernieuwbare grondstoffen en de CO2-footprint ligt negentig procent lager dan bij andere wikkelfolies. Verpakkingsbedrijf AFP uit Apeldoorn is er dankzij een technologisch hoogstandje als eerste ter wereld in geslaagd een hoogwaardige stretch film (wikkelfolie) te maken op basis van biopolymeren. Katan-Ex Biobased is gebaseerd op duurzaam biobased polyethyleen dat is gemaakt uit een reststroom bij de suikerrietproductie. Deze innovatieve wikkelfolie heeft een rekpercentage van meer dan driehonderd procent en door de hoogwaardige functionaliteit is er tot vijftig procent minder materiaal nodig om palletstabiliteit te verkrijgen.

 

Bag2Bag van Oerlemans Packaging

De award voor Bag2Bag staat volgens de jury symbool voor de manier waarop Oerlemans Packaging uit Genderen op strategische wijze bezig is met de verduurzamingsagenda. Het bedrijf ziet ketensamenwerking als een vereiste om aan een circulaire economie gestalte te geven. Bij Bag2Bag maken Morssinkhof Rymoplast, Oerlemans Packaging en Fardem Packaging samen jaarlijks meer dan een miljoen zakken die voor vijftig procent bestaan uit gerecycled materiaal. Afvalstromen worden daarbij direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.

 

 juryrapport Rethink Award 2019 def.

 

Samenstelling jury

De jury bestond dit jaar uit Annette Augustijn (vicevoorzitter Transitieagenda Kunststoffen), Marjolein Demmers (directeur Stichting Natuur & Milieu), Hugo van der Horst (hoofdredacteur Kunststof Magazine), Eelco Smit (directeur duurzaamheid Philips International), Theo Stijnen (directeur PlasticsEurope Nederland) en Margie Topp (Lector Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim). Zij zijn allen stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie en representeren onder andere klanten, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, grondstofleveranciers en de geïnformeerde burger/gebruiker.

 

Rethink

Rethink is een gezamenlijk initiatief van de kunststof producerende en kunststofverwerkende industrie in Nederland. Daar behoren ook de rubber- en composietindustrie, de producten en de kunststofrecyclers toe. Het doel is om als innovatieve branche continu te werken aan de verduurzaming, veiligheid en kwaliteit van onze activiteiten en producten.

 

http://www.rethinkplastics.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »