KunststofenRubber.nl

Polyscope Polymers Geleen winnaar JEC Innovation Award

13 maart 2019 om 20:00 uur - PARIJS / GELEEN

Het betrokken team van Polyscope Polymers ging de prijs ophalen in Parijs: (vlnr) Ferdi Faas, Sem Sals, Paul van den Heuvel en Michel Baseotto

Het Nederlandse bedrijf Polyscope Polymers is in de prijzen gevallen in de categorie ‘automotive toepassing' met een geleiderail uit thermoplastisch composiet voor toepassing in een Webasto-zonnedak voor auto's van Renault.


Op de composietenvakbeurs JEC World 2019 in Parijs zijn de op woensdag 13 maart elf winnaars bekendgemaakt van de JEC Innovation Awards. Polyscope Polymers in Geleen won met glasvezelversterkt thermoplastisch composiet (Xiran SGH30EB) en is voor de verkiezing genomineerd door Webasto Frankrijk en autofabrikant Groupe Renault. Het ging om geleiderails van het rolgordijn in de panoramische zonnedakmodules die sinds 2016 zijn gemonteerd in de Renault Scenic en Grand Scenic. Het betreft een automotive innovatie voor de industrie omdat het voor het eerst is dat een thermoplastisch composietmateriaal met succes aluminium heeft vervangen voor dit soort ontwerpen voor zonnedaken voor in massa geproduceerde personenauto's. "Wij zijn vereerd met de prestigieuze JEC Innovation Award. Het was een uitdaging voor het Polyscope-team maar we hebben goed samengewerkt met uitstekende engineers bij Webasto in Frankrijk en bij Groupe Renault", aldus business unit directeur Ferdi Faas van Polyscope.

 

Dertien millimeter  

De overstap van geanodiseerde aluminum geëxtrudeerde profielen naar thermoplastisch composieten rails, leverde Renault verbeteringen op van dertien millimeter meer hoofdruimte voor de passagiers en een vergroting van de zichthoek (‘daglichtopening') via het glazen paneel.  De geleiderails versimpelen de constructie en de montage van het zonnedak op de productielijnen van de Scenic en de Grand Scenic. In totaal leverde het project een significante reductie op van de kosten. Het composiet Xiran SGH30EB is een met vijftien procent glasvezel versterkte copolymeer compound van  

styreenmaleïnezuuranhydride en acrylonitrilbutadieenstyreen. De formulering is geoptimaliseerd door Polyscope, in eerste instantie om de krachtige verlijming met polyurethaanlijm te verzekeren die wordt gebruikt om het glas in de module te lijmen en op de tweede plaats om te verzekeren dat de afmetingen van de precisie-onderdelen met een hoge consistentie werden gespuitgiet. Dit is in hoge mate van belang voor een soepel bewegen van het rolgordijn.  Het gebruik van een smeermiddel op de rail is ook overbodig geworden.


Het partnerschap betreft het Polyscope-team in nauwe samenwerking met Groupe Renault,  de Tier1 zonnedakfabrikant Webasto SC  en gereedschapsmaker en matrijsbouwer AARK-Shapers .

 

www.polyscope.eu.

www.jeccomposites.com

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »