KunststofenRubber.nl

Solvay PEEK in plaats van titanium voor lumbale kooi

14 maart 2019 om 11:32 uur - LAS VEGAS

Het materiaal Zeniva PEEK van Solvay is geselecteerd door KiSCO als de eerste niet-metalen lumbale kooi (lumbar cage), een hulpstuk voor operaties aan de lendenwervels.


Deze lumbale kooi is momenteel alleen in Japan beschikbaar, waar in 2018 de Japanse Pharmaceuticals and Medical Devices Agency (PMDA) de productie van dit medische implanteerbare hulpstuk goedkeurde. KiSCO begon vervolgens met de verkoop van de kooi in februari 2019. 

 

Alternatief voor titanium 

KiSCO heeft het onderdeel gefabriceerd uit het materiaal Zeniva ZA-500 PEEK van Solvay. De eigenschappen van dit PEEK, zoals een excellente weerstand tegen  materiaalmoeheid en eigenschappen heeft die op die van bot lijken, waren van belang bij de selectie van het materiaal.  KiSCO wilde ook implanteerbaar materiaal hebben dat post-operatieve diagnose mogelijk maakt.  Als een alternatief voor titanium, het gebruikelijke materiaal voor dit soort medische hulpstukken, is de kunststof PEEK interessant omdat het materiaal zichtbaar is op röntgenfoto's en MRI-scans.  

Het belangrijkste doel van de lumbale kooi is het handhaven de juiste  hoek en hoogte van de tussenwervel totdat de wervels vastzitten. De kooi moet de botaangroei versnellen en ondersteunen bij aanpassingen tijdens de operatie. Deze kooi maakt het chirurgen mogelijk te werken met een schroefmechanisme om de juiste afstellingen te doen. Solvay Zeniva PEEK is overal ter wereld beschikbaar.

 

Spondylodese

​Spondylodese is een operatie waarbij de ruggenwervels aan elkaar worden vastgezet.

In de meeste gevallen zal de operatie worden uitgevoerd in het onderste deel van de wervelkolom: het onderste gedeelte waartoe de lendenwervels (lumbaal) en het heiligbeen (sacraal) behoren.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »