KunststofenRubber.nl

Timmermans: 'als eerste innoveren maakt je leider in de wereld'

15 maart 2019 om 17:00 uur - WIJSTER

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans deed de officiële opening van de Polymer Recycling Plant van Attero. Timmermans bracht geroutineerd maar ook bevlogen zijn plasticboodschap: het kan allemaal wél en wij in Europa moeten het doen.


Een van de meest belangrijke dingen voor de toekomst is het creëren van de circulaire economie. Dat kan veel sneller dan de mensen denken. Leven met hernieuwbare energie gaat ook veel sneller dan iedereen tien of vijftien jaar geleden had verwacht. Met de circulaire economie zal het net zo gaan en wij in Europa moeten dit eerst voor elkaar maken, aldus Timmermans.  "Ik krijg vaak de vraag waarom dit nou eerst  in Europa moet gebeuren. Wij zijn immers zo klein, we hebben maar zeven procent van de wereldbevolking en de problemen zijn op andere plekken van de wereld veel groter. Maar mijn ervaring in de UN en in de EU is dat als Europa leidt, de rest volgt. En een tweede ervaring is dat wanneer je innoveert,  je meer winst krijgt want je kunt jouw innovaties exporteren naar de rest van de wereld."
De Plastics Strategy van de EU is uniek in de wereld omdat het de eerste strategie die naar de hele cirkel kijkt, redeneert Timmermans. "En er is eel belangstelling vanuit Azië en Noord-Amerika en Canada en Latijns-Amerika.   China probeert met ons te werken voor de realisatie van eenzelfde strategie. Dus als je als eerste innoveert, zoals het hier bij Attero Wijster gebeurt, heb je ook de eerste voordelen en je zult een leider in de wereld worden."
Timmermans zei vanuit Brussel naar Wijster gekomen te zijn omdat hij erin gelooft.  "Ik geloof het allemaal wél kan, we hebben de hersens en de vastbeslotenheid en de infrastructuur. In Europa hebben we alles om hiervan een succes te maken. Wat we hier vandaag bij Attero zien, zal het succes sneller brengen."

 

Meer hierover in magazine K&R van maart 2019

                   

 

 

Focus op ...

Agenda

7 mei 2019, Messehallen A2 Forum in Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststoffenbeurs voor Noord-Duitsland

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

Meer agendapunten »