KunststofenRubber.nl

PRE: technische kunststoffen groeimarkt voor recyclers

05 april 2019 om 10:33 uur - BRUSSEL

Koepelorganisatie Plastics Recyclers Europe (PRE) publiceert zijn strategienota over de stand van zaken van recycling van de hoogwaardige kunststoffen.


Europa zal in 2020 ongeveer de helft (46 procent) meer plastic afval genereren dat afkomstig is uit de E&E-sector (electrics en electronics, in vergelijking met het jaar 2000.  Technische kunststoffen zijn op het moment de derde meest gebruikte kunststof, na verpakkingsmateriaal en bouwmateriaal, ze  vertegenwoordigen zestien procent van de totale vraag in de EU. De technische kunststoffen worden zeer veel toegepast in de automotive en in de E&E-sector omdat ze lichter zijn, een lange levensduur hebben en meer veiligheid leveren. Bovendien, in het totaal bezien, leveren ze een betere milieuprestatie dan andere materialen, aldus het bericht van PRE.  

 

 PRE_Technical Plastics_strategy_paper_2019 FINAL DIGITAL.

 

Capaciteit drie miljoen ton

 

Het gevolg is dat technische kunststoffen (engineering plastics) voorkeur genieten en dus andere materialen vervangen.  Met het oog op de toenemende digitalisatie zal de productie van de technische kunststoffen heel snel verder blijven groeien. De hoeveelheid technische kunststoffen die wordt gerecycled is en blijft laag, ondanks het feit dat de technieken en de faciliteiten om ze te recyclen op industriële schaal beschikbaar zijn.  Slechts driehonderd duizend ton uit de categorie electrical and electronic equipment (WEEE)  had de bestemming recycling in gespecialiseerde Europese faciliteiten in het jaar 2017, terwijl de beschikbare capaciteit zo'n drie miljoen ton nodig had.

 

Urgentie

 

Dit bewijst de urgentie om de uitdagingen die deze stromen opleveren te tackelen en de verouderde afvalmanagementpraktijken  te herzien.  Directeur Antonino Furfari van PRE: "We moeten bezig met het ongebruikte materiaal dat niet wordt geëxploiteerd. Hiervoor zijn extra inspanning nodig om de voorwaarden voor recyclers van technische kunststoffen te garanderen en dus de investeringen aan te jagen. Het doel is afvalmateriaal weer te veranderen in een product van hoge kwaliteit."

De verandering heeft een vergroot en verbeterd inzamelingssysteem nodig met een extra sorteerinfrastructuur. Bovendien moet het WEEE-materiaal vrij kunnen worden getransporteerd tussen de lidstaten. Een consistent en stabiel wettelijk kader is sowieso nodig om investeerders vertrouwen te geven, aldus PRE. De koepelorganisatie pleit ook voor een Europa-brede certificatie van recyclingfaciliteiten die de traceability en de hoogste kwaliteit te garanderen.  Want de kwaliteit van het output-materiaal van een recyclingfaciliteit is van levensbelang voor zijn levensvatbaarheid en succes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »