KunststofenRubber.nl

Innovatie snelle productie vliegtuigonderdelen uit composiet

03 april 2019 om 10:51 uur - PARIJS / THORNTON-CLEVELEYS / DRESDEN

De JEC Aerospace Innovation Award 2019 werd toegekend aan de partners Victrex en de TU Dresden.

De Duitse onderneming Herone GmbH werd op composietenbeurs JEC 2019 onderscheiden met een Innovation Award in de categorie luchtvaarttoepassingen. De prijs werd uitgereikt voor het thermoplastisch aandrijfassysteem dat via overmoulding is voorzien van vertanding.


Victrex ziet de toekenning van de award als bewijs dat men een nieuwe dimensie heeft geïntroduceerd voor volledige thermoplastische composiet op basis van de polymeer PAEK van Victrex. De aandrijfas is gemaakt van ‘organoTubes', dit zijn gevlochten preforms uit thermoplastische UD-tapes (in dit geval Victrex AE 250), een koolstofvezelversterkt PAEK-composiet. Het proces is ontwikkeld door Institute of Lightweight Engineering and Polymer Technology (ILK) van de technische universiteit van Dresden en Herone GmbH voor gebruik in de fabricage van holle profielen van continue koolstofvezelversterkt PAEK-composiet. De organoTubes worden overmoulded met Victrex PEEK, een koolstofvezelversterkt composiet, om het tandwiel te integreren. "De oplossing is het resultaat van innovaties die bij elkaar komen: de techniek van holle profielen enerzijds en de hybride overmoulding die is ontwikkeld door Victrex anderzijds", zegt Daniel Barfuss van Herone GmbH.

 

Korte cyclustijden en massaproductie

Door thermoplastische tape van organoTubes te gebruiken, is de tijdrovende processtap van het impregneren van  koolstoffilament met thermoplastisch matrixmateriaal al klaar voor de preforming. Dit opent mogelijkheden voor een belangrijke reductie van de cyclustijden en verbetert de efficiency van het proces voor de productie van profielen uit composiet binnen het persen van holle profielen. Bovendien maakt het vlechten hoge depositiesnelheden mogelijk en maakt bovendien het proces geschikt voor industriële productie. Voor het samenvoegen van de delen zorgt spuitgiet-overmolding voor een moleculaire verbinding tussen as en tandwiel terwijl de as tegelijkertijd wordt behandeld met thermovorming om de sterkte van de samenstelling verder te vergroten.

 

https://victrex.com

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »