KunststofenRubber.nl

Lancering MORE: Europees platform MOnitoring Recyclates for Europe

25 april 2019 om 10:32 uur - DEN HAAG

Een nieuw digitaal platform voor de Europese kunststofverwerkende industrie is gelanceerd onder de naam MORE. Het doel van het platform is de inzet van recyclaat in nieuwe producten te monitoren op weg naar de doelstelling van tien miljoen ton recyclaat in 2025.


Het nieuwe it-platform is ontwikkeld door de Europese  koepelorganisatie van kunststofverwerkers (EuPC) en zijn leden en steunt de EU Plastics Strategy van de Europese Commissie. Het doel is de inspanningen van de kunststofverwerkende industrie te monitoren en te registreren hoe de industrie toewerkt naar het doel van de Europese Unie om vanaf 2025 tien miljoen ton gerecyclede kunststof in te zetten. Begin dit jaar is het platform met succes getest bij meerdere bedrijven in Europa. Na de laatste verbeteringen is het MORE-platform nu beschikbaar in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, België en Nederland. Deze zes landen verwerken bijna vijftig procent van alle gerecyclede kunststoffen in Europa. De komende maanden volgen andere landen zodat na de zomer de hele Europese Unie wordt bestreken.

 

Twaalf procent recyclaat

Algemeen directeur Jur Zandbergen van NRK: "Wij hebben actief meegewerkt aan de voorbereidingen van het platform. Het is geheel nieuw in zijn opzet en van grote waarde voor de kunststofverwerkende industrie. Met MORE kunnen we in Nederland met feiten onderbouwen dat de NRK-bedrijven focussen op de inzet van recyclaat. In 2018 lag het volume van recyclaat op ongeveer twaalf procent van de totale grondstofinzet, dat kan en moet verder omhoog. Samen met recyclers en merkeigenaren zoals Philips en Unilever wordt hard gewerkt aan het circulair maken van nieuwe en slimme producten. Met het programma Rethink zetten we ook in op redesign, recycle, renew, re-use en reduce. Resultaten komen voort uit ketensamenwerking en het is belangrijk om naast de mooie voorbeeldprojecten ook de harde kilo's recyclaat te melden die worden ingezet. MORE is een it-platform dat met beperkte inzet van de individuele bedrijven waardevolle informatie geeft voor het bedrijf zelf, voor Nederland en voor Europa. Op basis van de feiten maken we ons beleid en onze acties naar de circulaire rubber- en kunststofindustrie. Als NRK zullen we het platform MORE aanbevelen bij onze lidbedrijven. Met de resultaten die we vanaf begin 2020 verwachten, kunnen we aan de Nederlandse politiek en aan de burgers laten zien dat onze inspanningen resultaten opleveren."

 

Kritische factor

De deelname van bedrijven is een kritische succesfactor voor het platform. Gaandeweg zal MORE zich een plaats moeten veroveren als betrouwbare bron. NRK en EuPC zullen nauw samenwerken om te komen tot een succesvolle introductie en acceptatie door de NRK-bedrijven. Bij NRK en bij de andere nationale organisaties is een nationale coördinator MORE benoemd. Deze coördinatoren zullen ook onderling afstemmen en kennis delen om het aantal deelnemers snel te laten groeien en registratie voor bedrijven eenvoudig te houden. Ketenpartners zoals merkeigenaren, designers, recyclers en samenwerkingsverbanden worden nadrukkelijk uitgenodigd de volumes gerecyclede kunststoffen die zijn ingezet in nieuwe producten te laten registreren in MORE.


Bij de start is het systeem beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Frans. Het doel is om het Nederlands en de andere EU-talen voor het einde van 2019 toe te voegen.

 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »