KunststofenRubber.nl

Supermarkt PLUS vervangt wegwerpplastics

29 april 2019 om 15:48 uur - UTRECHT

In de supermarkten van PLUS is geen plastic wegwerpservies meer te koop. De Nederlandse supermarktketen vervangt naar eigen zeggen als eerste de wegwerpplastics door afwasbare varianten om de milieu-impact te verkleinen.


De eerste exemplaren van deze borden, kommen, bekers en bestek zijn overhandigd aan Bas Eickhout, GroenLinks-politicus en Europarlementariër, die heeft meegewerkt aan het verbod op bepaalde plastic producten. Dat verbod is recentelijk door het Europees Parlement goedgekeurd en wordt in 2021 van kracht.  Eickhout: "De plastic soep schreeuwt om maatregelen. Met de wet tegen wegwerpplastic die we pas in het Europarlement hebben aangenomen, leveren we daar een flinke bijdrage aan. Het initiatief van PLUS om als eerste Nederlandse supermarkt nu al wegwerpplastic in de ban te doen, is een mooie eerste stap om het gebruik van plastic te verminderen."

 

Groot voorstander

PLUS zegt ‘groot voorstander'te zijn van de nieuwe wet en  dus speelt de supermarkt twee jaar eerder dan wettelijk verplicht in op het verbod op wegwerpplastic. Eerder dit jaar zette PLUS al in op minder en hernieuwbaar verpakken en sloeg de keten de handen ineen met zijn veertig belangrijkste leveranciers en Plastic Whale om minder en milieuvriendelijker te verpakken. Behalve afwasbaar servies worden ook andere producten in het assortiment opgenomen die bijdragen aan het bannen van wegwerpplastic, namelijk wattenstaafjes en rietjes van papier, roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout, en tapas- en satéprikkers van FSC-gecertificeerd bamboe. Ook deze producten liggen vanaf deze week in de schappen.

 

http://www.plus.nl/over-plus.

 

 

 

 

 

Reacties (1)

In het verleden is uit onderzoek van de Universiteit Groningen geleken dat wegwerpkoffie-bekers de beste oplossing waren. Daarbij ga ik uit van optimaal ontworpen en geproduceerde bekers van ca. 3,0-3,2 gram. Het schoonmaken van bijv dikke plastic of keramische bekers met heet water + zeep was vervuilender. Waarom nu dit , wellicht niet onderzochte, voorstel?
F.Irrgang, 30 april 2019 15:42
 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »