KunststofenRubber.nl

Winnaars bekend van Additive Manufacturing Cup 2019 van Solvay

03 mei 2019 om 12:03 uur - BOLLATE (I)

Chemieconcern Solvay heeft de winnaars bekendgemaakt van de Solvay AM Cup 2019. De wedstrijd was uitgeschreven onder studenten aan universiteiten over de hele wereld. Zij moesten bijzondere vormen maken met het filament Radel PPSU van Solvay. Er deden 35 studententeams mee van 32 universiteiten verdeeld over drie continenten.


Elk team ontving een spoel met Radel PPSU-filament (polyphenylsulfon) met als belangrijkste uitdaging  het kopiëren een ASTM D638 Type V-formaat trekstang en het printen van een drukpijp met een golf erin, een moeilijke vorm voor spuitgieten. De belangrijkste criteria voor de wedstrijd waren de precisie van de afmetingen, de mechanische prestaties (inclusief een druktest) en de doorschijnendheid van het product. De jury evalueerde ook de creativiteit van de 3D-printmethoden.

 

München wint  

 

De winnaar werd beloond voor de grondige optimalisatie van alle aspecten van het printproces en de equipment. Het betrof het Gekko Performance Team van de TU in München.  Dit team verzekerde zich van de eerste prijs door zijn realisatie van honderd procent sterkte van de trekstang. De drukpijp liet een grote afmetingsnauwkeurigheid zien, een goede oppervlakte-uniformiteit en een opmerkelijke mechanische prestatie door een druktest onder bijna honderd bar gedurende twee uren te weerstaan.

Twee teams van de universiteit van Gent in België  - PPSUsual en PPSUPER -  zijn onderscheiden met resp. de tweede en de derde plaats. "Het was inspirerend om de verschillende benaderingen van de oplossingen met FFF (fused filament fabrication) te zien. Het winnende team toonde maar weer eens dat 3D-geprinte onderdelen in de praktijk op alle vlakken kunnen concurreren met spuitgietwerk", vindt Ryan Hammonds, r&d-manager van Solvay Specialty Polymers en ook voorzitter van de internationale jury. De winnaars krijgen respectievelijk tien-, vijf- en drieduizend euro om te investeren in academische, maatschappelijke of ondernemende activiteiten. 

 

Art of the Possible

De Solvay AM Cup is in het leven geroepen om het potentieel van high-performance 3D-printmaterialen te laten zien wanneer die materialen in handen zijn van getalenteerde studenten in design en engineering die passie hebben voor het onderzoeken van ‘the art of the possible'  voor deze ontwrichtende, revolutionaire  productietechniek. Solvay zegt de leiding te hebben genomen in deze markt en levert een groeiend aantal filamenten voor toepassingen in verschillende print- en fusion-processen. Chemieconcern Solvay is gevestigd in Brussels en heeft 27 duizend medewerkers in 62 landen en de omzet (2018) is ruim tien miljard euro. Solvay Specialty Polymers fabriceert vijftienhonderd producten van vijfendertig merken van high-performance polymeren voor toepassing in onder meer luchtvaart, alternatieve energie, automotive, gezondheidszorg,  membranen, olie en gas, verpakkingen, loodgietwerk, semiconductors en draden en kabels.

 

www.solvayspecialtypolymers.com.

 

 

Focus op ...

Agenda

19 november 2019, Messe Frankfurt

FORMNEXT 2019

FormNext is een belangrijke internationale tentoonstelling en conferentie voor additive manufacturing en...

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

20 november 2019, Heverlee (BE)

Ontwerp en productie met lichtgewicht composietmaterialen

Hoe (her)ontwerp je producten in composieten uit vezelversterkte kunststof? Tijdens deze cursus gaat de...

Meer agendapunten »