KunststofenRubber.nl

Clariant bestrijdt malaria met nieuwe antimuggen-masterbatch

02 mei 2019 om 12:38 uur - MUTTENZ (ZWIT)

Fijnchemiebedrijf Clariant zegt nu de meest geavanceerde antimuggenmasterbatch toe te passen in met insecticide geïmpregneerde netten van Royal Guard LLIN. Dit nieuwe product is het resultaat van tien jaar onderzoek naar de oplossing voor de toenemende resistentie van de malariamug tegen insecticiden met pyrethroïde.


"De inspanningen om malaria te beheersen zijn de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, met name in de landen ten zuiden van de Sahara. Er is een opvallende stijging te zien in het gebruik van netten die met insecticiden op basis van pyrethroïde zijn geïmpregneerd en van campagnes over het spuiten met dit middel binnenshuis", meldt Francis Baud van Clariant Masterbatches. "Hoewel pyrethroïden effectief zijn gebleken, heeft het wijdverbreide gebruik ervan ook geleid tot een grote toename van resistentie bij muggenpopulaties. Aan malaria gaan elk jaar nog steeds een half miljoen mensen dood en honderden miljoenen kinderen en verzwakte mensen lopen gevaar." De toegenomen resistentie dreigt de gemaakte vorderingen op het gebied van malaria nu teniet te doen en alle belanghebbenden proberen een oplossingen voor dit complexe probleem te vinden. Baud: "Clariant en Disease Control Technologies zijn trots een nieuwe masterbatchoplossing te kunnen introduceren met een tweevoudige werking in de hoogwaardige Royal Guard LLIN."

 

Eerste bedrijf

 

Het bedrijf Disease Control Technologies (DCT) uit Greenville in Amerika is een belangrijke ontwikkelaar op het gebied van technologie voor duurzame, met insecticide geïmpregneerde netten. Het is het eerste bedrijf dat de Clariant-masterbatch met tweevoudige werking gaat gebruiken in de netten die onder de nieuwe merknaam Royal Guard op de markt worden gebracht. De veiligheid, kwaliteit en effectiviteit van het product zijn door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) beoordeeld en de Royal Guard is de eerste hoogwaardige nieuwe LLIN met tweevoudig werkend bestanddeel, namelijk een pyrethroïde en een  insectengroeiremmer, dat afgelopen maart werd toegevoegd aan de lijst van de groep met vooraf gekwalificeerde vectorcontroleproducten.

 

Groeiremmer


Het nieuwe geconcentreerde antimuggen-additief bevat een insecticide op basis van de pyrethroïde alfa-cypermetrine, een krachtige neurotoxische stof die de standaard werkzame stof is tegen muggen. Clariant past deze stof al sinds 2002 toe in LLIN's. Men maakt ook gebruik van de stof pyriproxyfen die voorkomt dat vrouwelijke muggen zich kunnen voortplanten. Alle pyrethroïde-resistente muggen die ontkomen aan de effecten van alfa-cypermetrine ontkomen vervolgens niet aan die van de groeiremmer pyriproxyfen die zorgt dat het leggen van eitjes, de transformatie van larve- naar popstadium en het ontstaan van goed functionerende jongvolwassen muggen wordt tegengegaan, waardoor de algehele populatie afneemt.

 

Toevoegen tijdens extrusie

 

Het speciale aan de technologie van Clariant is de manier waarop de insecticiden in de masterbatch worden gemengd, waardoor er een permanente maar langzame afgifte aan het oppervlak plaatsvindt, net genoeg om elke mug te doden die ermee in contact komt. Duurzame, met insecticide geïmpregneerde netten zijn gemaakt van monofilamenten van hogedichtheidpolyethyleen. De masterbatch wordt toegevoegd aan het HDPE tijdens de extrusie van de vezels. De oriëntatie van de PE-moleculen bindt de exacte hoeveelheid insecticide aan elk filament voordat er netten van worden gemaakt. Zodra de netten in gebruik zijn genomen en gedurende de levenscyclus van drie jaar van de geïmpregneerde netten, komen kleine hoeveelheden werkzame stoffen naar het oppervlak van de vezels. Aangezien de werkzame stoffen stevig op moleculair niveau zijn aangetroffen binnen elk monofilament, kunnen de LLIN-netten wel 25 keer worden gewassen zonder dat ze hun werking verliezen, meldt Clariant.

 

Focus op ...

Agenda

5 juni 2023, online

Webinar: From #plasticfree to future-proof plastics

Hoe ziet een toekomstbestendige, circulaire en duurzame kunststofeconomie eruit? En welke plek nemen...

6 juni 2023, Amsterdam

Microplastics & Packaging

Plastic verpakkingen zijn wereldwijd de grootste bron van microplastics. Onderzoek toont aan dat...

5 september 2023, Milaan

Plast

PLAST, held in Milan every three years, is an exhibitions for the plastics and rubber industry worldwide.

Meer agendapunten »