KunststofenRubber.nl

Suez recyclet nu samen met Simonis ook bakeliet

03 mei 2019 om 16:00 uur - ARNHEM

Suez Nederland is gespecialiseerd in afval- en grondstoffenmanagement en introduceert nu, samen met zijn partners, als eerste in Nederland een technische oplossing om bakeliet volledig te hergebruiken ten behoeve van circulaire producten.


Om ervoor te zorgen dat dit materiaal worden gerecycled, werkt Suez samen met het Belgische bedrijf Simonis dat in staat is het gerecyclede bakeliet onder zeer hoge druk tot nieuwe producten te persen. Men noemt kabelgoten voor zware bekabeling als voorbeeld.

 

Complex

 

Het omwerken van bakeliet tot nieuwe producten is een proces waaraan een bijzondere technologie ten grondslag ligt. Het is vrijwel onmogelijk de thermoharder bakeliet te smelten  en hierdoor kan het niet van vorm veranderen. Dit maakt het productieproces voor bakelieten grondstoffen erg complex. Voordeel van dit hergebruik van materiaal is dat het gerecyclede bakeliet nieuw materiaal zoals beton en plastics vervangt. Suez zegt daarom door te gaan met het zoeken en ontwikkelen naar en van soortgelijke oplossingen samen met klanten en partners.

 

Meterkasten

 

Het materiaal bakeliet komt bijvoorbeeld uit oude meterkasten waarmee netbeheerders als Stedin en Alliander werken. Om samen de upcycling van bakeliet te stimuleren, is Suez de uitdaging  tot hergebruik met hen aangegaan. Door de nieuwe techniek van het Belgische Simonis wordt bakeliet - dat eerder bij recycling van de oude meterkasten over bleef als reststroom - verwerkt tot bijvoorbeeld zeer sterke kabelgoten.  Suez zegt hiermee ‘de grootst denkbare stap' in de afvalketen te zetten want een afvalstroom die eerder alleen maar werd gestort, wordt nu ingezet als grondstof van een circulair product. Suez noemt dit een voorbeeld van de grondstoffenrevolutie die het bedrijf in de komende jaren gaat realiseren.

  

ProRail 

 

ProRail maakt als eerste organisatie in Nederland gebruik van het bakeliet voor kabelgoten. Pro Rail heeft de producten na certificering opgenomen in zijn catalogus zodat ze kunnen worden gebruikt in aanbestedingstrajecten.  (bron: Suez)  

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »