KunststofenRubber.nl

Green PAC en Liqcreate ontwikkelen biobased hars 3D-print

23 mei 2019 om 12:10 uur - ZWOLLE

Samen met de Nederlandse harsfabrikant Liqcreate is Green PAC in Zwolle erin geslaagd een SLA- respectievelijk DLP-hars te ontwikkelen op basis van sojabonenolie en cashewnotendoppen.


De eerste testen leveren goede resultaten en de verwachting is dat het materiaal later dit jaar voor eindgebruikers beschikbaar komt. Dit heeft materiaalonderzoeker Geraldine Schnelting bekendgemaakt tijdens de 3D Printing Materials conference op Brightlands Chemelot campus. In de eerste batch is gebruikgemaakt van sojabonenolie als grondstof, voor de tweede batch worden dat de doppen van cashewnoten.

 

Groeiende vraag biobased hars

Volgens Schnelting groeit de vraag naar biobased hars voor SLA- en DLP 3D-printers omdat de interesse voor deze printtechnieken sterk groeit. "Bovendien neemt de interesse toe door de overgang naar biobased en circulair." In eerste instantie is het project begonnen met een acrylaat op basis van sojabonenolie en daarmee wordt een percentage hernieuwbare grondstof behaald van 82,5 procent. Honderd procent hernieuwbare grondstof is volgens Schnelting iets voor de langere termijn. "Op dit moment wil de markt dit nog niet omdat er dan geen mogelijkheden meer zijn voor additieven die de eigenschappen van het materiaal aanpassen aan de toepassingseisen."

 

Biobased alternatief

De eerste driehonderd gram biobased hars is gebruikt voor DLP-printen. Onderdeel van het onderzoek is de nabewerking van de 3D-geprinte onderdelen als ze van de printer komen. Net als bij de op aardolie gebaseerde harsen vindt tijdens het printen de polymerisatie voor maar tachtig procent plaats. "We hebben echt nabewerking nodig. Dan ontstaan de isotropische eigenschappen van het materiaal. De geprinte onderdelen worden gewassen met isopranol, voor de volledige polymerisatie is UV-uitharden nodig. En ook voor de mechanische eigenschappen blijft nabewerking belangrijk." Toch zijn de eigenschappen van de biobased hars op dit moment nog niet vergelijkbaar met de huidige commercieel verkrijgbare harsen. "Biobased biedt nog niet de gewenste sterkte en transparantie. Maar het is goed dat er een alternatief is dat vooral aantrekkelijk is voor prototyping."

 

Andere grondstoffen en afvalstromen

In de eerste batch is driehonderd gram gemaakt en de volgende stap is opschalen. "In de volgende batch gaan we als basisgrondstof de doppen van cashewnoten gebruiken en zullen we meer volume maken. Daarnaast onderzoeken we hoe we met additieven en bepaalde printerinstellingen de eigenschappen verder kunnen verbeteren", aldus Schnelting. "In een later stadium zal het onderzoek zich meer richten op het gebruik van afvalstromen als basis voor biobased harsen en wordt er gezocht naar synthetische oplossingen. Maar eerst richten we ons op de productie van de tweede batch."

 

https://www.greenpac.eu/nl/

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »