KunststofenRubber.nl

Groei aantal robots in industriesector vertraagt, zegt ING

23 mei 2019 om 15:31 uur - AMSTERDAM

In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd en eind 2019 zullen er ongeveer twaalf duizend industriële robots zijn. Toch staat de productiviteitsverbetering in de industrie onder druk want na de recessieperiode 2008-2009 is de groei van de arbeidsproductiviteit in de industrie gehalveerd tot drie procent per jaar. Ook de toename van het aantal robots stagneert, zo stelt de ING Economisch Bureau in een analyse.


De publicatie is maandag 23 mei verschenen ter gelegenheid van de vier IndustrieTOPs en de Dutch Technology Week die deze week worden gehouden. Meer doen met minder mensen is vanwege de krap blijvende arbeidsmarkt voor technische beroepen een must. Bovendien analyseerde het Centraal Planbureau eerder dat voor sterkere reële loonstijgingen vooral de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur sneller moet toenemen. Robotisering draagt bij aan die productiviteit maar in de industrie is het groeitempo van het aantal nieuwe robots recentelijk afgenomen. "Het risico voor ons land is eerder dat er te weinig robots bij komen dan te veel", constateert Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland. "Tragere productiviteitsgroei gaat in Nederland immers samen met minder groei van de reële lonen". Na relatief gemakkelijk te robotiseren sectoren zoals de auto-industrie zijn nu ook de andere industriële sectoren aan de beurt.

 

Regionale verschillen in arbeidsproductiviteit

 

De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in de industrie verschilt bovendien sterk per provincie. In Limburg, Zeeland en Zuid-Holland was de productiviteitsgroei zowel voor als na de recessie hoger dan gemiddeld in Nederland. In Noord-Brabant, Friesland, Utrecht en Noord-Holland bleef de productiviteitsgroei achter. De provincies met de hoogste arbeidsproductiviteit in de industrie zijn Limburg en Zuid-Holland (125 duizend euro per werkzame persoon). Flevoland kent in deze sector veruit de laagste arbeidsproductiviteit met 86 duizend euro.

 

Slimme machines vragen slimme processen

 

Door meer robots krijgt de productiviteitsgroei een impuls maar er is meer nodig. Ook investeringen in ‘slimme processen' zijn van belang. "Nieuwe productietechnologie gaat pas echt renderen als het hele proces op orde is. Met bijvoorbeeld klantspecifiek produceren met behulp van standaard deelontwerpen en meer digitalisering verkort je als ondernemer de doorlooptijden. Dit verhoogt de output en de productiviteit en zo blijf je concurrerend ten opzichte van buitenlandse aanbieders. Dit draagt bij aan margebehoud op langere termijn", aldus Gert Jan Braam, sectorbanker industrie van ING.

 

Focus op ...

Agenda

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

26 juni 2019, Londen

European Carbon Black Summit 2019

Eerste conferentie van organisator ACI over de problematiek van carbon black.

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

Meer agendapunten »