KunststofenRubber.nl

Covestro levert eerste polyurethaan voor rotorbladen China

06 juni 2019 om 10:15 uur - LEVERKUSEN

Materiaalfabrikant Covestro heeft in China zijn eerste commerciële order afgeleverd voor polyurethaanhars als grondstof voor rotorbladen van windturbines.


Covestro levert polyurethaanhars aan het bedrijf TMT voor de productie van achttien rotorbladen van zestig meter lang. China is 's werelds grootste markt voor windenergie van 221 gigawatt aan geïnstalleerde capaciteit ultimo 2018, zegt de World Wind Energy Association.  De rotorbladen zijn geproduceerd door Zhuzhou Times New Material Technology (TMT), een van de grootste op zijn gebied van China, en afgeleverd bij windturbinebedrijf Envision. De turbines worden in juli geplaatst op een windfarm in het oosten van China.

 

Polyurethaan  

 

Lilu Liang van Wind Power Products bij TMT vindt dat polyurethaan in vergelijking met epoxyhars voordelen heeft in kosten en in de productie. "We werken sinds 2016 met Covestro samen en inmiddels hebben we een continu productieproces bereikt. We hopen verder samen te werken met Covestro en onderzoeken nu bladen op groot formaat en bladen die volledig uit polyurethaan zijn gemaakt."
Covestro's nieuwe PU-infusiehars is ontwikkeld om de windindustrie te helpen bij het tegemoet komen aan de groeiende behoefte aan turbines van groot formaat en daarmee dus aan langere rotorbladen.

Traditioneel zijn rotorbladen geproduceerd uit glasvezelversterkte hars via de vacuüminfusietechniek. Het succesvolle gebruik van polyurethaanhars voor de fabricage van grootformaatbladen suggereert dat het materiaal zelf superieure mechanische eigenschappen heeft en zelf goed bestand is tegen materiaalmoeheid, aldus Covestro. In de fabriek geeft het materiaal ook voordelen want het hardt sneller uit en heeft betere verwerkingseigenschappen voor een hoger productieniveau.

 

Het team van Covestro en alle partners met het eerste commerciële gebruik van polyurethaanhars voor de productie van rotorbladen

 

http://www.covestro.com/

 

(1)https://wwindea.org/blog/2019/02/25/wind-power-capacity-worldwide-reaches-600-gw-539-gw-added-in-2018/

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »