KunststofenRubber.nl

Eerste verfemmer van 100 procent post-consumer recyclaat

07 juni 2019 om 14:57 uur - ZWOLLE

De bedrijven Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia Polymers hebben de handen ineengeslagen en komen nu met de eerste verfemmer die van honderd procent post-consumer recyclaat (pcr) is gemaakt.


Hiermee zetten de bedrijven een stap naar een circulair systeem. "Het is zonde om virgin materiaal te gebruiken voor verfemmers," vindt Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia. Hiervoor werden de verfemmers gemaakt van post-industrieel recyclaat dus van ongebruikt plastic dat overbleef uit andere productieprocessen. "Met emmers van pcr gaan we een stap verder," vindt Menno Beek van Van Wijhe Verf. "We gebruiken nu kunststof die door de consument is gebruikt en daarna door Veolia is gerecycled tot granulaat waar Dijkstra Plastics vervolgens emmers van maakt.

 

Witte emmer

De emmers zijn uitgebreid getest met bijvoorbeeld zand en water om te testen of er tijdens het laden en lossen en het vervoer schade zou ontstaan. Dat was niet het geval dus een perfecte verfemmer van consumentenafval kan. De nieuwe pcr-emmer is in mei in productie genomen.

Veel verfproducenten hebben koudwatervrees, volgens Klein Nagelvoort. "We krijgen zoveel verschillende kleuren kunststof binnen dat we daar nooit meer een hagelwitte emmer van kunnen maken en dus is de kleur egaal antraciet." Dat was overigens ook het geval met de emmers van industrieel afval. "De witte muurverf van Wijzonol zat altijd in een witte emmer, dat was traditie in de verfwereld. Dan moet je stevig in je schoenen staan om het anders te doen," zegt Menno Beek van Van Wijhe.

 

Verfresten

"Circulair produceren is natuurlijk niet nieuw", constateert Remy Notten van Dijkstra Plastics. "Bij papier, karton en glas gebeurt dat al jaren en daar zijn we helemaal aan gewend, maar bij kunststof staat het in de kinderschoenen." Volgens Gerrit Klein Nagelvoort vinden we het z'n allen prima om dure wijn uit een fles van gerecycled glas te drinken. "En het eerste gerecyclede papier was grijs, ook dat vonden we prima want dan kon je goed zien dat het gerecycled was. Inmiddels zijn de ontwikkelingen zo ver dat gerecycled papier ook gewoon hagelwit is. Bij kunststof zijn we nu nog niet zover maar wie weet kan het in de toekomst wel of kunnen we emmers in mooie kleuren maken." Menno Beek: "Het is niet voor niets dat Koninklijke Van Wijhe Verf al sinds 2016 als eerste chemische bedrijf B Corp gecertificeerd is. Het zou mooi zijn als een gebruikte verfemmer in de toekomst gerecycled kan worden maar daarvoor moeten we een manier vinden om de verfresten zo te verwijderen dat de emmer weer als nieuwe grondstof kan worden gebruikt."

 

Antimicrobieel dupplement

De samenwerking tussen de drie bedrijven gaat veel verder dan alleen het circulair maken van verfemmers. "We hebben een antimicrobieel supplement ontwikkeld voor in de verf, maar we zien bredere mogelijkheden," zegt Beek. "Door dit supplement te gebruiken bij de productie van gerecyclede kunststof emmers, zou je het in de toekomst bijvoorbeeld ook kunnen toepassen voor voedselverpakkingen. Dat zou een mooie vervolgstap zijn in deze bijzondere samenwerking."

 

Overijssel

"We zijn drie Overijsselse bedrijven, wij kennen elkaar van het Polymer Science Park in Zwolle," zegt Notten. "We zijn ook binnen de provincie bezig met de regionale transitieagenda op het gebied van kunststof. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar transport: het zou mooi zijn als je kunststof zoveel mogelijk lokaal kan inzamelen en verwerken, dat scheelt toch weer. Door samenwerking op provinciaal niveau maak je de lijntjes korter en is de belasting op het milieu minder."

 

Inleverpunten en statiegeld

"Wij verwerken 45 duizend ton consumentenafval per jaar. Daarvan komt dertig duizend ton uit verpakkingsafval en vijftien duizend ton komt via de gemeentewerf," aldus Klein Nagelvoort. "Kunststofafval moet je nu nog vaak inleveren op het gemeentedepot. Het zou fijn zijn als er bijvoorbeeld ook een inzamelpunt bij de bouwmarkt komt of dat er statiegeld op zo'n emmer komt. Nascheiden van afval is ook een optie om het gemakkelijker te maken voor de consument om kunststof te recyclen."

 

www.wijzonol.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

Meer agendapunten »