KunststofenRubber.nl

‘Mens krijg per week een creditcard aan plastic binnen'

18 juni 2019 om 13:32 uur - NEWCASTLE (AUSTRALIË)

Een nieuwe studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Newcastle in Australië concludeert dat de mens per week gemiddeld zo'n vijf gram aan plastics binnen krijgt. Dit is ongeveer het gewicht van een credit card.


De universiteit voerde het onderzoek uit in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF). De uitkomst is dat mensen gemiddeld tweeduizend heel kleine stukjes microplastics per maand binnen krijgen, het zou gaan om ongeveer 21 gram per maand en dus iets meer dan 250 gram per jaar. De universiteit zegt de eerste te zijn die de data van vijftig eerder gedane studies heeft gecombineerd over het innemen van plastics door mensen. Het bevestigt opnieuw de urgentie om het probleem zodanig aan te pakken dat het om te beginnen al geen ecosystemen vervuilt.  "Deze resultaten moeten dienen als een wake-up call  voor regeringen. De plastic vervuiling doodt niet alleen het leven in zee maar het zit al in ons allemaal en we kunnen er niet aan ontsnappen. Wereldwijde actie is essentieel om deze crisis te tackelen", vindt directeur Marco Lambertini van  WWF.

"Het is voor ons duidelijk dat dit een wereldwijd probleem is dat alleen kan worden opgelost door de kwestie bij de bron van de vervuiling aan te pakken. Als wij geen plastics in ons lichaam willen,  moeten we stoppen met elk jaar miljoenen tonnen plastics naar de natuur te laten lekken. Er is ogenblikkelijk actie nodig van regeringen, ondernemingen en consumentenorganisaties en we moeten een wereldwijde overeenkomst sluiten met doelstellingen om de vervuiling tegen te gaan", aldus Lambertini.

 De studie laat een reeks van manieren van inname zien. De grootste bron van plastic-inname is water, zowel uit de fles als uit de kraan, overal op de wereld. Er zijn  regionaal grote verschillen, er is bijvoorbeeld twee keer zoveel plastic gevonden in water in de VS en India als in Europa en Indonesië. Kijkt men naar voedsel, zijn de hoogste concentraties gevonden in schaaldieren, bier en zout.

WWF mobiliseert het publiek om de wereldwijde petitie te tekenen, een petitie die vraagt om een wettelijk bindende overeenkomst met betrekking tot de oceaanplastics. Er zouden al een half miljoen handtekeningen zijn gezet.

Het innemen van plastics is slechts een deel van het probleem. Plastic vervuiling is een groot probleem dat het leven in de natuur ook bedreigt doordat dieren erin verstrikt raken en door vernieling van  hun leefomgeving. 

 

(bron: University of Newcastle - Australië / WWF )

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »