KunststofenRubber.nl

Nieuwe recyclebare voedselverpakkingsfolie van Mondi

19 juni 2019 om 13:48 uur - WENEN

Mondi Group heeft een volledig recyclebare meerlaags PP-film ontwikkeld die door Class AAA-kwalificatie volledig recyclebaar is in bestaande afvalstromen.


Flexibele voedselverpakkingen hebben de merkeigenaren traditioneel gezien steeds de keuze gegeven dat zij óf kiezen voor maximale prestaties, óf het materiaal volledig recyclebaar maken.  Beide doelen tegelijk bereiken was heel moeilijk. Tot nu toe, zegt Mondi.
Mondi in Wenen is wereldwijd een belangrijke partij in duurzame oplossingen met papier en kunststof verpakkingen en heeft nu een recyclebare PP-film gecreëerd die ideaal is om via themovorming flexibele folie te produceren voor verpakkingen onder beschermde atmosfeer, beter bekend als modified atmosphere packaging (map) en voor vacuümverpakkingen. Twee technieken die zo belangrijk zijn voor het verlengen van de houdbaarheid van vooral vlees en kaas.

 

Gecertificeerd als recyclebaar

 

Het nieuwe materiaal heeft via co-extrusie een boven- en onderlaag met een barrière ertussen die minder dan vijf procent van het geheel bevat waardoor de samenstelling zich kwalificeert als een mono-materiaal en volledig recyclebaar is in bestaande afvalstromen. Het in Aken gevestigde instituut  cyclos-HTP --  Institute for Recyclability and Product Responsibility -- heeft onafhankelijk bepaald dat zowel de boven- als onderlaag  van de samenstelling voldoen aan de hoogste kwalificatie voor recyclebaarheid en gecertificeerd als Class AAA.  Projectmanager voor eco-oplossingen Thomas Kahl van Mondi:  "Onze visie is dat verpakkingen altijd fit-for-purpose moeten zijn: papier als het kan, plastic als het nuttig is en altijd duurzaam vanuit het design. De uitdaging met dit project was het behoud van de functionaliteit die zo belangrijk is voor dit soort toepassingen, inclusief de uitstekende barrièrewerking voor zuurstof en vocht en de grote weerstand tegen doorboring, terwijl tegelijkertijd de recyclebaarheid van de verpakking wordt vergroot.

 

Volgens de Mondi Group kunnen gebruikers van het materiaal:

 

1. Een volledig recyclebare PP-film produceren via thermovormen die alle functionaliteiten van het vorige multimateriaal overneemt;

2. Een zeer goede afsluitbaarheid bereiken vanwege de boven- en onderlaag hetzelfde compatibele materiaal is;
3. Profiteren van 'excellente optische eigenschappen' en een uitstekende gasbarrière die zorgt voor lange houdbaarheid van het verpakte voedsel.

 

Deze ontwikkeling is in lijn met de designrichtlijnen van de belangrijke merkeigenaren en retailers die duurzaamheid nastreven. Mondi Group is een grote partij die in 2018 een wereldwijde omzet realiseerde van 7,5 miljard euro met een bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,76 miljard euro.

 

 www.mondigroup.com

 

Focus op ...

Agenda

5 juni 2023, online

Webinar: From #plasticfree to future-proof plastics

Hoe ziet een toekomstbestendige, circulaire en duurzame kunststofeconomie eruit? En welke plek nemen...

6 juni 2023, Amsterdam

Microplastics & Packaging

Plastic verpakkingen zijn wereldwijd de grootste bron van microplastics. Onderzoek toont aan dat...

5 september 2023, Milaan

Plast

PLAST, held in Milan every three years, is an exhibitions for the plastics and rubber industry worldwide.

Meer agendapunten »