KunststofenRubber.nl

Ook statiegeld op 'plastic' blikjes?

04 juli 2019 om 14:27 uur - UTRECHT

De milieuorganisatie Recycling Netwerk pleit voor het invoeren van statiegeld op blikjes. Reden hiervoor is de kunststof coating aan de binnenkant van de blikjes.


 In het onderstaande filmpje lossen ze een blikje op in zoutzuur, waardoor de plastic coating zichtbaar wordt.Dit plastic wordt gebruikt om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van het blikje te voorkomen.


De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) geeft in haar afvalbeleid voorrang aan de strijd tegen plastic. De discussie over statiegeld beperkt zij hierbij tot plastic flesjes, omdat blikjes volgens haar deel uitmaken van een bredere zwerfafvalproblematiek.  soep. "De relatie met onze eigen gezondheid (...) maakt die hele plastic soep toch een bijzonder probleem, waarom het ook echt mijn prioriteit heeft," aldus Van Veldhoven. Ze geeft dit als reden om de discussie over statiegeld in te perken tot plastic flesjes.

Dit tot ongenoegen van Recycling Netwerk. Zij zijn van mening dat blikjes bijdragen aan de plastic vervuiling doordat zij in grote aantallen bij het zwerfafval terechtkomen en het plastic laagje op termijn uit elkaar zal vallen tot microplastics. 


"Als het de staatssecretaris menens is en ze haar eigen redenering volgt, dan moet ze ook de blikjes aanpakken in de statiegeldregeling. Anders blijft dit een blinde vlek in de strijd tegen de plastic soep", zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »