KunststofenRubber.nl

DSM werkt met 3D-printing mee aan Briggs Mono R supercar

16 juli 2019 om 13:58 uur - GELEEN / LIVERPOOL

De twee bedrijven Briggs Automotive Company en DSM willen met hun 'showcase' Mono R samen de mogelijkheden van 3D-printing voor de autoindustrie laten zien en ontwikkelen.


Koninklijke DSM in Geleen heeft een samenwerking aangekondigd met Briggs Automotive Company (BAC), de Britse fabrikant van de supercar in Liverpool. Men wil samen innovatieve 3D-printtoepassingen ontwikkelen voor de nieuwe BAC Mono R en het potentieel laten zien van additieve productie voor de auto-industrie als gevolg van gewichtsbesparing en vergrote personaliseerbaarheid.

DSM en BAC gaan samenwerken aan het ontsluiten van het volle potentieel van additieve productie in de auto-industrie. Beide bedrijven zijn overtuigd dat de integratie van 3D-techniek in de productie van auto's mogelijk maakt onderdelen te maken die lichter en sterker zijn en beter zijn aangepast aan de specifieke behoeften van de klant. Bovendien maakt 3D-print het voor OEM's mogelijk nieuwe ontwerpen te onderzoeken die niet te produceren zouden zijn via de traditionele  productiemethoden.
De Mono R heeft verschillende 3D-geprinte onderdelen, bijvoorbeeld op maat gemaakte 3D-geprinte grepen voor het stuurwiel  en luchtinlaten. Met alle maatregelen heeft BAC het gewicht van de auto weten te beperken tot 560 kilogram

 

DSM BAC Mono R

 

.

 

Gemeengoed

 

DSM en BAC onderzoeken momenteel het design en de productie van 3D-geprinte onderdelen met nieuwe organische vormen en holle structuren waarmee het gewicht flink wordt verlaagd terwijl de sterkte in tact blijft. Additive Manufacturing maakt het ook mogelijk onderdelen uit traditioneel materiaal te vervangen door nieuw, high-performance materiaal dat bovendien recyclebaar is. Veel van de traditionele en high-performance  polymeren zijn al gemeengoed in de auto-industrie. Door re-engineering van deze beproefde en geteste materialen en  door optimalisatie ervan voor 3D-printing is de afdeling DSM Additive Manufacturing in staat nieuwe en innovatieve designs en oppervlakken te produceren, zoals te zien is bij de Mono R. Na verloop van tijd zullen de gewichtsbesparende en duurzame eigenschappen van 3D-printing ongetwijfeld ook worden geïntegreerd in de ontwerpen van normale volumeauto´s.

 

Klimaatpositief

 

DSM en BAC zeggen verder te gaan met hun nauwe samenwerking om nieuwe technieken, materialen en toepassingen te vinden voor de auto-industrie. In 2018 werd BAC de eerste autofabrikant die klimaatpositief werd, dit betekent dat het bedrijf meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan dat het erin brengt. Het toevoegen van additieve productie zal het BAC mogelijk maken zijn emissies nog verder te verlagen, bijvoorbeeld door het feit dat 3D-geprinte onderdelen ter plekke kunnen worden gemaakt en niet moeten aangevoerd vanaf plekken elders op de wereld. Het bedrijf krijgt ook toegang tot het aanbod van recyclebare materialen van DSM.

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »