KunststofenRubber.nl

Monomer Recycling Group wil circulariteit PET verbeteren

17 juli 2019 om 13:46 uur - BRUSSEL

Een nieuw opgerichte industriegroep binnen Petcore Europe gaat zich richten op de chemische recycling van PET tot zijn oorspronkelijke monomeer om circulariteit te kunnen bereiken. "Een aandeel van zeventig tot tachtig procent r-PET is mogelijk", zegt voorzitter Wim Hoenderdaal.


PET monomeerrecycling is innovatief en relatief nieuw. Het biedt perspectieven voor hoe om te gaan met de problemen rondom plastics en afvalplastics. Het gaat om het terugbrengen van de PET-flessen, voedselverpakkingen  en polyester textiel tot zijn oorspronkelijke bestanddelen. Dit betekent in principe een eindeloos hergebruik van deze bouwstenen.

 

Verstoringen 

 

Het is heel anders dan mechanische recycling waarin de kleuren, de additieven en andere polymeren in meerlaagstoepassingen de recyclebaarheid ernstig verstoren.  Monomeerecycling voorkomt downcycling en maakt upcycling mogelijk. Het zal helpen bij het oplossen van het PET-afvalprobleem omdat het aan dit afval waarde geeft. "PET-monomeerrecycling kan in potentie de recyclingaandelen verdubbelen. Met alleen mechanische recyclede PET is een aandeel van dertig procent de limiet want bij hogere doses r-PET neemt de kwaliteit van de flessen en de trays af. PET-monomeerrecycling in combinatie met  mechanische recycling maakt een aandeel van zeventig tot tachtig procent haalbaar op een duurzame basis", aldus Wim Hoenderdaal, voorzitter van de speciale industriegroep van Petcore Europe.

 

 

Platform faciliteren  

 

Petcore Europe vertegenwoordigt de gehele PET-keten en heeft de speciale groep opgericht om een sterke en duurzame waardeketen tot stand te brengen in de ontwikkeling van  het hergebruik van PET-monomeren. De missie is een platform te faciliteren om PET-monomeerrecycling te positioneren als een levensvatbare toevoeging aan de mechanische recycling en daarmee de mate van circulariteit van PET te vergroten. De groep zal gebruikmaken van het netwerk van de Petcore-organisatie bij het overleg met wetgevers, regelgevers, ngo's en andere betrokkenen om te benadrukken dat chemische PET-recycling een acceptabele business is en tegemoet komt aan de toekomstige eisen voor een verantwoorde wijze van ondernemen.

 

petmonomerrecycling.org.

 

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

13 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechniek

Kennis maken met de verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen. grondstoffen, verwerkingstechnieken...

20 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechnologie

22 januari 2020, Brussel

Future of Polyolefins Summit

Meer agendapunten »