KunststofenRubber.nl

Jaguar Land Rover werkt met BASF aan testen recyclaat in auto's

23 juli 2019 om 16:32 uur - BEESD

Jaguar Land Rover werkt mee aan een project voor een innovatief recyclingproces voor plastic afval. Het is de bedoeling hiervan nieuw hoogwaardig materiaal te maken dat in toekomstige automodellen kan worden toegepast.


Nog niet alle afvalplastic kan worden gerecycled voor gebruik in auto's, want veel onderdelen moeten voldoen aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitseisen. Samen met chemiereus BASF neemt autofabrikant Jaguar Land Rover deel aan een proefproject ChemCycling. Daarin wordt huishoudelijk plastic afval dat anders zou worden verbrand of gestort, gerecycled tot nieuwe materialen.

 

Pyrolyse

 

Het afval wordt door pyrolyse (verhitting zonder zuurstof) omgevormd tot pyrolyseolie en dit ruwe materiaal wordt dan als grondstof gebruikt in de productieketen van BASF ter vervanging van fossiele grondstof.  Jaguar Land Rover en BASF testen momenteel het nieuwe materiaal in een voorpaneel van de Jaguar I-PACE om te controleren of dit onderdeel voldoet aan dezelfde strenge veiligheidseisen als het originele onderdeel. Afhankelijk van de testresultaten van het materiaal en de ontwikkeling van het chemische proces voor commerciële toepassing, kan dit project ertoe leiden dat Jaguar Land Rover gerecycled plastic toepast in zijn auto's.

  

53 flessen 

 

De onderneming werkte al samen met Kvadrat om een alternatieve bekleding te bieden voor autostoelen die zowel luxueus als duurzaam zijn. Het hoogwaardige materiaal dat in eerste instantie beschikbaar is voor de Range Rovers Velar en Evoque, combineert een duurzame wolmelange met een kunstmatige suède. Per auto zijn voor het maken van deze bekleding 53 plastic flessen gerecycled.

Jaguar Land Rover heeft zijn doel voor 2020 al bereikt want er gaat vanuit de Engelse fabrieken geen afval meer naar stortplaatsen. Dit betekent dat 1,3 miljoen vierkante meter - 187 voetbalvelden - plastic materiaal bij de productielijnen en veertien miljoen andere plastic wegwerpartikelen zijn afgeschaft en vervangen voor duurzame artikelen en materialen, zo meldt de onderneming.

 

https://www.basf.com/chemcycling

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »