KunststofenRubber.nl

Jaguar Land Rover werkt met BASF aan testen recyclaat in auto's

23 juli 2019 om 16:32 uur - BEESD

Jaguar Land Rover werkt samen met BASF aan gerecycled kunststof voor toepassing in toekomstige modellen

Jaguar Land Rover werkt mee aan een project voor een innovatief recyclingproces voor plastic afval. Het is de bedoeling hiervan nieuw hoogwaardig materiaal te maken dat in toekomstige automodellen kan worden toegepast.


Nog niet alle afvalplastic kan worden gerecycled voor gebruik in auto's, want veel onderdelen moeten voldoen aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitseisen. Samen met chemiereus BASF neemt autofabrikant Jaguar Land Rover deel aan een proefproject ChemCycling. Daarin wordt huishoudelijk plastic afval dat anders zou worden verbrand of gestort, gerecycled tot nieuwe materialen.

 

Pyrolyse

 

Het afval wordt door pyrolyse (verhitting zonder zuurstof) omgevormd tot pyrolyseolie en dit ruwe materiaal wordt dan als grondstof gebruikt in de productieketen van BASF ter vervanging van fossiele grondstof.  Jaguar Land Rover en BASF testen momenteel het nieuwe materiaal in een voorpaneel van de Jaguar I-PACE om te controleren of dit onderdeel voldoet aan dezelfde strenge veiligheidseisen als het originele onderdeel. Afhankelijk van de testresultaten van het materiaal en de ontwikkeling van het chemische proces voor commerciële toepassing, kan dit project ertoe leiden dat Jaguar Land Rover gerecycled plastic toepast in zijn auto's.

  

53 flessen 

 

De onderneming werkte al samen met Kvadrat om een alternatieve bekleding te bieden voor autostoelen die zowel luxueus als duurzaam zijn. Het hoogwaardige materiaal dat in eerste instantie beschikbaar is voor de Range Rovers Velar en Evoque, combineert een duurzame wolmelange met een kunstmatige suède. Per auto zijn voor het maken van deze bekleding 53 plastic flessen gerecycled.

Jaguar Land Rover heeft zijn doel voor 2020 al bereikt want er gaat vanuit de Engelse fabrieken geen afval meer naar stortplaatsen. Dit betekent dat 1,3 miljoen vierkante meter - 187 voetbalvelden - plastic materiaal bij de productielijnen en veertien miljoen andere plastic wegwerpartikelen zijn afgeschaft en vervangen voor duurzame artikelen en materialen, zo meldt de onderneming.

 

https://www.basf.com/chemcycling

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »