KunststofenRubber.nl

Covestro voert investeringen in thermoplastisch composiet op

25 juli 2019 om 12:14 uur

Covestro r&d-team voor TP-composiet onder leiding van Lisa Ketelsen (3e van rechts) is blij met en nieuwe tape-lijn en hybride spuitgietmachines

Materiaalfabrikant Covestro ontwikkelt zijn aanbod en zijn mogelijkheden in continu-vezelversterkt thermoplastisch composiet (CFRTP) als antwoord op markttrends en op de groeiende vraag.


CFRTP-composieten met de merknaam Maezio zijn gebaseerd op continu-koolstofvezels geïmpregneerd met thermoplasten zoals polycarbonaten. Er wordt nu een nieuwe tape-lijn ingezet in het laboratorium in Leverkusen om nieuwe producten te ontwikkelen met verschillende vezel-harscombinaties.

 

Video

 

Uiteindelijk zal de fabricage worden opgeschaald en vercommercialiseerd in de productiefaciliteit in Markt Bibart in het zuiden van Duitsland.  "We zien veel vraag  naar dunnere, lichtere en esthetisch concurrerende producten waarin thermoplastische composieten een verschil kunnen maken", aldus Lisa Ketelsen, hoofd van de business unit voor thermoplastisch composiet van Covestro. "Om tegemoet te komen aan de vraag hebben we een breder portfolio nodig met verschillende matrixmaterialen.  De nieuwe serie tapes met onze massaproductielijnen maken het voor ons mogelijk snel te handelen en op te schalen naar gelang de marktvraag."

 

TPU

 

Een van de producten die worden ontwikkeld is op thermoplastisch polyurethaan (TPU) gebaseerde vezelversterkte composiet die een excellente chemische weerstand combineert met superieure flexibiliteit in een breed temperatuurbereik, aldus Covestro.  Vooral vanuit de schoen- en sportattributenindustrie is er veel vraag naar dergelijke sterke en veelzijdige producten.  "Thermoplastische composieten maken een significante toename mogelijk in productiesnelheden ten behoeve van massaproductie. De mogelijkheden ze direct uit te rusten met verschillende functies en ze nagenoeg in één keer in de uiteindelijk gewenste vorm te kunnen produceren, maken nabehandelingen overbodig", vindt Christian Wilms,  hoofd technologie van tp-composieten bij Covestro. "Bovendien zijn ze van recyclebaar wat ze geschikt maakt voor schaalbare en duurzame materialen."

 

Verwerkingskennis

 

Tegelijkertijd met de materiaalontwikkelingen worden nieuwe hybride spuitgietmachines gecommitteerd aan Covestro's CFRTP-locaties in Duitsland en China om kennis van de verwerking op te bouwen voor complexe driedimensionale composiet onderdelen om de toepassing ervan in de gehele industrie te kunnen  ondersteunen. Een hybride spuitgietmachine combineert thermovormen van semi-afgewerkte composiet onderdelen met in-mold spuitgieten - een volledig geautomatiseerde éénstaps-verwerkingstechniek die de cyclustijden verkort en de productiviteit verhoogt van in massa geproduceerde composiet onderdelen. "Wij werken nauw samen met partners als Krauss Maffei en Engel om de klanten volledige steun te bieden bij hun productontwikkelingsproces. "Een volledig functionerende en ondersteunende waardeketen met de kennis van massaproductie  van composiet onderdelen is essentieel om dit soort oplossingen naar de volumemarkt te kunnen brengen", denkt Olaf Zoellner, hoofd applicatieontwikkeling polycarbonaten bij Covestro.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »