KunststofenRubber.nl

Onvoldoende inzameling PET-fles voor realiseren doelen

05 augustus 2019 om 11:29 uur - LONDEN

De Europese recyclingindustrie gaat zijn target voor de inzameling van PET-flessen 2025 missen, zo concludeert een studie van ICIS. En regelgeving blijkt de belangrijke aanjager van de toepassing van recyclaat.


Alleen als de afnemende groei bij het inzamelen van PET wordt omgedraaid, kan het nog lukken om de targets te halen, stelt het nieuwe onderzoek. Een andere conclusie is dat er ‘bewijs' is voor het feit dat de regelgeving de belangrijke aanjager is van de toename van recyclaat in de flessenmarkt.

Zie hier het beknopte onderzoeksrapport in pdf.

 

 ICIS Europe Recycled PET Survey.

 

63 procent

 

In maart 2019 heeft het Europees Parlement de Single-Use Plastics (SUP) richtlijn goedgekeurd om de recycling van PET te bevorderen.  Deze ontwikkeling werd al gesteund door een groep van internationale merkeigenaren met hun eigen beloften op gebied van recycling. De bestudering door ICIS van de markt van 2018 bekeek de hele toeleveringsketen: inzameling, recycling en eindgebruik van PET. Het rapport is een gezamenlijke inspanning, ook van nationale autoriteiten, statiegeldregelingen en recyclers. De conclusie is dat het inzamelingspercentage van PET-flessen in West-Europa is toegenomen van 58 procent in 2016 tot 63 procent in 2018 en dat men streeft naar 65 procent in 2019. Onder de SUP-richtlijn moet de industrie inzamelpercentages van 77 procent in 2025 en 90 procent in 2029 realiseren maar het procentuele inzamelvolume neemt momentele niet toe maar daalt juist. ICIS schat dat het volume per jaar met zeven procentpunten zou moeten stijgen om de doelen te halen.

 

Vraag naar rPET

 

De toename van de vraag naar rPET begon in het begin van 2018 toen er toeleveringsproblemen waren met virgin PET-hars. Ondanks de boost in de vraag naar rPET heeft de inzameling niet de noodzakelijke groeipercentages kunnen realiseren met de 2,1 miljoen ton in 2018 want dit was maar tweeënhalf procent groei ten opzichte van 2017. Door de leveringsproblemen stegen de prijzen van PET-balen in 2018 met twintig procent. Vooruitkijkend verwacht ICIS dat de inzamelingsvolumes met minder dan vier procent zullen toenemen in de jaren 2019 en 2020. Als het groeipercentage op langere termijn achterblijft, zullen de doelen uit de SUP Directive niet kunnen worden behaald.

 

Statiegeld

 

De hoogste inzamelingspercentages zijn gerealiseerd in de landen waar een statiegeldsysteem (deposit return scheme) voor PET-flessen operationeel is. Wellicht bewijst dit dat zo'n systeem nodig is om de gewenste resultaten te bereiken in termen van kwaliteit en kwantiteit. Regelgeving wordt gezien als de meest effectieve methode om de investeringen in recycling aan te jagen - maar overeenstemming over wie in de toeleveringsketen moet betalen, zal nog enige tijd op zich laten wachten.


Het onderzoek is uitgevoerd in de maanden mei tot en met juli van 2018 in 28 landen in West-Europa. ICIS is 's werelds grootste marktinformatieleverancier voor de petrochemische markt.

 

 

Focus op ...

Agenda

13 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechniek

Kennis maken met de verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen. grondstoffen, verwerkingstechnieken...

20 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechnologie

22 januari 2020, Brussel

Future of Polyolefins Summit

Meer agendapunten »