KunststofenRubber.nl

Ierse microplastic-vanger Ferreira naar Rijksuniversiteit Groningen

07 augustus 2019 om 15:02 uur - GRONINGEN / BALLYDEHOB

Fionn Ferreira, een Ierse tiener-uitvinder, wil na de zomer aan de Rijksuniversiteit Groningen verder gaan werken aan zijn uitvinding waarmee hij microplastics uit water blijkt te kunnen filteren. Ferreira (18) won onlangs de Google Science Fair en mocht de prijs van vijftig duizend euro in ontvangst nemen.


Dit meldt de website economie.groningen.nl op basis van informatie van CNN. Fionn Ferreira kreeg zijn idee over het verwijderen van plastic tijdens een strandwandeling in Ballydehob in het zuidwesten van Ierland. Hij zag steeds vaker stenen waaraan olie en microplastics kleefden. "Ik wilde erachter komen hoeveel microplastics eerst ons afvalwatersysteem binnenkomen en vervolgens  in de oceanen verdwijnen."  [VIDEO]

 

88 procent

 

Hij ontwikkelde vervolgens een innovatieve extractiemethode waarbij hij gebruikmaakte van ferrofluïden, niet-giftige magnetische vloeistoffen die bestaan uit olie en het mineraal magnetiet. De vloeistoffen trekken in het water de microplastics aan. Ferreira deed bijna duizend tests en zijn methode haalde 88 procent van de microplastics uit het water, aldus de tiener. Hij wil zijn techniek nu geschikt maken voor opschaling en toepassing in afvalwaterzuiveringsinstallaties. De redenering is dat het vangen van microplastics in de zuiveringsinstallaties voorkomt dat ze in de zeeën en oceanen komen.

 

Google Science Fair

 

Ferreira schreef zich in voor de Google Science Fair, de internationale wetenschapswedstrijd voor tieners van 13 tot en met 18 jaar. Als winnaar mocht hij een cheque van vijftig mille in ontvangst nemen.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »