KunststofenRubber.nl

Asahi Kasei: nieuw PPE-schuim voor battery packs auto's

15 augustus 2019 om 10:41 uur - DÜSSELDORF

Asahi Kasei Introduceert een nieuw ontwikkeld lichtgewicht materiaal voor een hogere efficiency en verbeterde veiligheid van batterijen voor elektrische auto's: SunForce m-PPE korrelschuim.


Lithium-ion batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de elektridicatie van auto's.  Er wordt continu gewerkt aan optimalisatie van het gewicht, het formaat, de veiligheid en de efficiency. Met het gemodificeerde PPE  (polyfenyleenoxide) korrelschuim SunForce claimt het Japanse technologiebedrijf Asahi Kasei oplossingen voor deze zaken te hebben ontwikkeld.

 

Battery packs

Omdat de batterijen het best functioneren bij een  stabiele temperatuur zijn er zowel verwarming- als koelunits geïnstalleerd in battery packs, in het bijzonder bij phev's (plug-in hybrid electric vehicles) en bev's (battery electric vehicle). Maar het handhaven van de juiste temperatuur kost veel energie en dit is de reden dat een geoptimaliseerd thermisch managementsysteem voor de batterijpakketten in toenemende mate van belang zal worden.  Bovendien staan veiligheidsaspecten zoals brandwerendheid en botsbestendigheid  bovenaan de agenda van de OEM's.

 

Gecertificeerd

SunForce is een korrelschuim gebaseerd op de technische kunststof  m-PPE en  is een oplossing voor deze problemen, aldus Asahi Kassei.  Vergeleken met de standaard schuimen van polystyreen of polyolefinen, geeft het gebruik van m-PPE unieke eigenschappen aan dit schuimmateriaal die deuren openen voor toepassingen in thermisch management en brandwerendheid.  Het materiaal is gecertificeerd met de UL 94 V-0  brandwerendheidsklasse (norm voor ontvlambaarheid van plastic materialen voor onderdelen in apparaten en toestellen). SunForce is de eerste in zijn soort die is gecertificeerd met UL94 V-0 standaard. Behalve de zeer goede vlamvertragende eigenschappen levert het schuim ook superieure isolatie in combinatie met een laag gewicht en goede schokabsorptie. Het product is geschikt voor battery packs in auto's, lichtgewicht schokdemping, vullingen voor sandwichplaten met koolstofvezel en voor thermische isolatie.
Ook uit kostenoverwegingen levert Sunforce significante voordelen, zegt de fabrikant. Het materiaal kan worden gefabriceerd via stoom-molding, een fabricageproces dat aanzienlijk minder druk dan nodig heeft spuitgieten met een metalen matrijs.  De korrels worden in de matrijs gebracht en dan geëxpandeerd en tegelijkertijd samengesmolten met de warmte van stoom.  Omdat er een lagere druk is, staat het proces toe dat een aluminium matrijs wordt gebruikt en die kan worden geproduceerd tegen een veel lagere prijs dan een stalen matrijs. Bovendien kan voor de productie een aanzienlijke reductie van hars worden behaald.

 

Marketing voor Europa

Asahi Kasei Europe gaat zijn marketing en business development versterken met een ‘overtuigend portfolio van high-performance materialen' zoals  technische kunststoffen, synthetische rubbers, technische vezels en producten voor high-performance batterijen.  De Europese autoindustrie is een duidelijk doel en het SunForce-materiaal  speelt hierin een belangrijke rol, aldus Asahi Kasei .

 SunForce wordt getoond op de Foam Expo Europe (10-12 September in Stuttgart) en op de K 2019 (16-23 Oktober) in Düsseldorf.

 

Meer informatie

 

Focus op ...

Agenda

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

Meer agendapunten »