KunststofenRubber.nl

Hollands Glorie gaat circulair: een wereld te winnen met plastic

02 september 2019 om 13:45 uur - DEN HAAG

Kunststof is hot en er zijn volop kansen op de Nederlandse markt. Toch is het zeker verstandig de blik ook eens op het buitenland te werpen. "Al onze innovaties rondom inzameling, sortering en recycling worden nauwgezet in de gaten gehouden door het buitenland."


Dit schrijft directeur Freek van Eijk van Holland Circular Hotspot in een uitgebreid artikel in het septembernummer van het vakblad Kunststof & Rubber.

 

'China dwingt tot investeringen'  

Van Eijk: "Aangezien plasticwaardeketens steeds meer grensoverschrijdend zijn, moeten we problemen en kansen zien in het licht van internationale ontwikkelingen. Daartoe behoort bijvoorbeeld het besluit van China om de invoer van bepaalde soorten kunststofafval drastisch te beperken. Veel exporteurs in ontwikkelde landen zoals de Europese Unie, Noord-Amerika en Australië hadden tot 2017 de plasticafvalproblemen voor een groot deel uitbesteed aan bijvoorbeeld China. Alternatieve bestemmingen waren Filipijnen, Vietnam of Indonesië, maar deze landen nemen nu ook maatregelen en daarmee worden de exporteurs en de landen van verzending gedwongen te innoveren en te investeren om het eigen plasticprobleem op te lossen. Zo heeft Canada recentelijk een zending afval uit de Filipijnen teruggestuurd gekregen met een totale rekening van anderhalf miljoen dollar. Australië zal zich inzetten voor het verbieden van recyclebaar afval dat naar het buitenland wordt geëxporteerd en meer landen zullen volgen."

 

Veel met weinig

Met eenvoudige middelen is er in het buitenland al veel efficiency te bereiken, aldus Van Eijk. "De buitenlandse markt is nu klaar voor de scheidingsinstallaties van Bollegraaf.  SweepSmart speelt met gedecentraliseerde sorteercentra en aangepast technologie in op de behoefte van sterk ontwikkelende landen zonder goede infrastructuur, zoals India. Sorteerders werken niet meer tussen het afval maar aan een lopende band en scheiden in dertig verschillende categorieën. Ook introduceerde SweepSmart veiligheid en hygiëne en een administratief proces zodat ook gestuurd kan worden. De uitdaging voor sorteren en recycling is die kwaliteiten te maken waar de industrie wat mee kan. Behalve de prijs is continuïteit, consistentie en kwaliteit belangrijk."

 

De kracht van Nederland

Al onze innovaties rondom inzameling, sortering en recycling worden nauwgezet in de gaten gehouden door het buitenland, weet Van Eijk. "Een keten sluiten doe je niet alleen. Als we als Nederland onze kansen willen grijpen, zullen we niet alleen maar vaker gezamenlijk moeten optrekken. Hier ligt ook de kracht van Nederland: samen ontwikkelen en pioniersoplossingen creëren voor wereldwijde uitdagingen. Sinds de middeleeuwen hebben de Nederlanders samengewerkt om droge voeten te houden. Met die mentaliteit en via het systeem van al doende leren, laten wij zien dat nieuwe oplossingen voor de kunststofketen kunnen werken. Veel van die oplossingen kunnen we samen met buitenlandse partners opschalen. Er is een hele wereld te winnen."

 

Lees het volledige artikel in Kunststof & Rubber 8/9 dat op 20 september verschijnt.

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »