KunststofenRubber.nl

Clariant Hydrocerol schuimadditief levert bellen van 20-100 micron

06 september 2019 om 16:06 uur - MUTTENZ

Clariant zegt dat zijn nieuwste Hydrocerol schuimadditief een veel fijnere celstructuur dan gebruikelijk geeft die het mogelijk maakt minder hars te gebruiken en het gewicht van het product te verlagen.


Verpakkingenfabrikanten en merkeigenaren willen duurzaamheidsdoelen realiseren en kosten reduceren. Clariant Specialty Chemical zegt nu dat zijn nieuwste Hydrocerol schuimadditief een fijnere en meer houdbare schuimcelstructuur geeft die het mogelijk maakt minder hars te gebruiken en het gewicht van het product zonder veel verlies van mechanische eigenschappen te verlagen. Hydrocerol chemical foaming additive (cfa) masterbatches spelen een belangrijke rol in het Clariant-initiatief om verpakkingsproducenten te helpen bij het ontwikkelen meer duurzame flessen door de recyclebaarheid te verbeteren, hergebruik te promoten, de acceptatie van composteerbare en bio-based polymeren te vergroten en de hoeveelheid benodigd plastic te verkleinen.

 

Reductie met tien procent

  

Hydrocerol wordt tijdens het verwerkingsproces toegevoegd aan de kunststof. Het ontleedt om bellen te produceren in de polymeermatrix als de druk wordt verlaagd op het moment dat de hars de matrijs in gaat of de extrusiematrijs verlaat. Omdat het gas de polymeer verdringt, is per saldo minder plastic nodig om een fles te maken. Clariant zegt dat materiaalreducties van tien procent zijn gemeld bij de productie van enkellaags sheets en in co-extrusieflessen. Tegelijkertijd plastificeert het cfa de hars in de verwerkingsmachine dus moet nog minder warmte worden toegevoegd aan de smelt en dat bespaart energie. Vervolgens hoeft minder warmte te worden gekoeld (scheelt opnieuw energie) en de cyclustijden kunnen ook terug met tien tot vijftien procent, zegt Clariant.

 

Minipellets 

 

Hydrocerol masterbatches zijn beschikbaar als minipellets, half zo groot als standaardpellets. Hierdoor zou een meer homogene en fijnere structuur kunnen worden bereikt met lage doseringen. Dit levert een betere verdunning/vermenging van het additief op met een constanter gewicht per fles als gevolg.

De nieuwe Hydrocerol masterbatches maken het mogelijk celstructuren te maken van 20-100 micron diameter.  Dit steekt erg gunstig af bij de 400 micron zoals die gebruikelijk was bij de eerste generatie schuimen en ook bij de 200 micron die tot voor kort werd gezien als fijne structuur.

 

www.clariant.com

 

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

Meer agendapunten »