KunststofenRubber.nl

Borealis investeert miljard euro in nieuwe fabriek in Vlaamse Kallo

11 september 2019 om 17:02 uur - KALLO / WENEN

De eerste schop ging in de grond voor de nieuwe PDH-fabriek van Borealis Kallo. Ceo Alfred Stern is de vierde van links.

In het Belgische Kallo is begonnen met de bouw van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) van wereldklasse. Borealis investeert een miljard euro en de fabriek zal een van ‘s werelds grootste en zuinigste in zijn soort worden. De nieuwe faciliteit de aanvoer van competitief propyleen zekerstellen voor de Europese productievestigingen van Borealis en zijn verschillende klanten. De fabriek in Kallo (Oost-Vlaanderen dichtbij de Schelde) moet medio 2022 worden opgestart.


Ceo Alfred Stern van Borealis: "De nieuwe faciliteit zal een geplande productiecapaciteit van 750 duizend ton propyleen per jaar hebben. Dit is Borealis' grootste investering ooit in Europa. Het is de belangrijkste Europese investering van een petrochemisch bedrijf in de afgelopen twintig jaar. Investeren in onze Europese activa is niet alleen een duidelijk bewijs van ons engagement voor zuinigere en duurzamere activiteiten maar het is ook een teken dat we van de regio een industriële draaischijf willen maken."

 

Honderd banen

 

Verscheidene factoren hadden een invloed op de beslissing van Borealis om in de locatie in Kallo te investeren. Ten eerste zijn er de belangrijke schaalvoordelen van de haven van Antwerpen als gevestigde logistieke en transportinfrastructuur. Dankzij de nabijheid van andere bestaande productie-eenheden van Borealis op de site kan Borealis profiteren van bijkomende synergievoordelen.

De nieuwe PDH-fabriek zal een honderdtal nieuwe voltijdbanen opleveren bij Borealis en bovendien twee tot drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek.

 

Oleflex

 

De nieuwe fabriek maakt de activiteiten van Borealis ook zuiniger en duurzamer. De nieuwe PDH-fabriek zal gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een veelgebruikte, betrouwbare en duurzame keuze voor de productie van propyleen. Deze technologie maakt het mogelijk minder energie te verbruiken bij de productie en toch grotere volumes van dezelfde kwaliteit te produceren. Er zal minder propaan nodig zijn maar er zal meer eigen waterstof worden geproduceerd. Zo kan Borealis niet alleen in zijn eigen interne behoeften voorzien maar ook in die van derden. Tot slot zal de ingebedde cogeneratie-eenheid een groot deel van de stoom en elektriciteit leveren die nodig zijn voor de nieuwe fabriek.

 

Propaandehydrogenatie

 

PDH is een vitale processtap bij de productie van propyleen uit propaan. Als een van de belangrijkste bouwstenen voor de gehele chemische sector dient propyleen als grondstof voor de productie van diverse geavanceerde chemicaliën en polymeren zoals polypropyleen (PP), super absorberende polymeren, oxo-alcoholen, acrylonitril enzovoorts. PP ligt aan de basis van tal van industriële toepassingen in verscheidene sectoren waaronder auto-industrie, consumptiegoederen, energie, gezondheidszorg, bouw en meer.

 

Borealis is een belangrijke producent van oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen en het bedrijf heeft wereldwijd 6.800 medewerkers  aan het werk in 120 landen. In 2018 was de omzet 8,3 miljard euro en de nettowinst 906 miljoen euro.

 

http://www.borealisgroup.com/

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

[UITGESTELD] Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »