KunststofenRubber.nl

Kunststof bielzen Lankhorst Sneek naar KiwiRail Nieuw-Zeeland

23 september 2019 om 09:45 uur - SNEEK

KiwiRail gaat kunststof dwarsliggers van Lankhorst in Sneek gebruiken in plaats van houten bielzen

Het Nieuw-Zeelandse spoorwegbedrijf KiwiRail stapt als eerste ter wereld over van houten spoorbielzen op dwarsliggers van gerecycled kunststof. Lankhorst Engineered Products in Sneek gaat ze leveren.


Dit meldt de Leeuwarder Courant. Het gaat om een order voor vijf jaar en van vele miljoenen euro's. Lankhorst gaat er twaalf- tot achttienduizend per jaar leveren, ruim honderd zeecontainers vol, meldt directeur Sjouke Tjalsma in het artikel. Na 2025 liggen vervolgorders in het verschiet en Tjalsma verwacht bovendien dat Engeland het eerste land zal zijn dat gaat volgen.

 

Oerbossen

Het vierduizend kilometer lange spoornetwerk in Nieuw-Zeeland gebruikt nu bielzen van hardhout uit inheemse oerbossen maar die mogen van de regering niet langer voor dit doel worden omgehakt.  Rotte bielsen worden voortaan door het staatsspoorwegbedrijf vervangen door een Friese ligger. Andere Friese bedrijven profiteren mee want er zijn matrijzen en andere gereedschappen besteld bij bedrijven in Bolsward, Franeker en Sneek.

 

Creosoot 

Tussen de geboorte van het idee en de order van KiwiRail zitten veertien jaar van testen, onderzoeken, marktbewerking en kleine projecten draaien.

Omdat recentelijk creosoot is verboden, de milieuvervuilende teerolie op houten bielzen, gloort een grote markt in de Europese Unie.

 

 

Focus op ...

Agenda

19 november 2019, Messe Frankfurt

FORMNEXT 2019

FormNext is een belangrijke internationale tentoonstelling en conferentie voor additive manufacturing en...

19 november 2019, Evenementenhal Gorinchem

Vakbeurs Recycling 2019

Vakbeurs voor de recyclingindustrie www.recyclingvakbeurs.nl

20 november 2019, Heverlee (BE)

Ontwerp en productie met lichtgewicht composietmaterialen

Hoe (her)ontwerp je producten in composieten uit vezelversterkte kunststof? Tijdens deze cursus gaat de...

Meer agendapunten »